Galerija "Blackbox"
0

Otvorena izložba fotografija Dražena Grujića

FENA
"D.veze" naziv je izložbe fotografija Dražena Grujića koja je otvorena večeras u galeriji "BlackBox" u Sarajevu, okupivši brojne autorove prijatelje i ljubitelje fotografske umjetnosti.

Riječ je o Grujićevoj 11 samostalnoj izložbi kojom se sarajevskoj publici predstavio donoseći zanimljive radove. Autor je jednu do druge spajao po dvije fotografije nastale na različitim mjestima i različitom tehnikom, stvarajući tako novu dimenziju i suštinu radova.

U fokusu njegovog objektiva su detalji iz života koji bude različite osjećaje i promišljanja.

Grujić, koji je član Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH (ULUPUBiH), u izjavi Feni je istaknuo da je osnovna ideja izložbe bila, spajajući fotografije zajedno, dobiti neku novu dimenziju i novi svijet koji se ne bi mogao postići koristeći samo digitalnu ili samo analognu fotografiju, ili predstavljajući samo jednu fotografiju.

"Sam naziv izložbe 'D.veze' znači da ove fotografije mogu biti, ali i ne moraju, povezane u neku cjelinu. Većina ih je povezana određenom bojom ili osjećajem. Ideja nije bila zadati publici konačno rješenje - tumačenje ili bit fotografije, već ostaviti mogućnost da je oni sami interpretiraju", kazao je on.

Grujić podvlači da za njega osnovna ideja fotografije nije da dokumentuje ljude ili mjesta, već da predstavi detalje koji mogu biti snimljeni bilo gdje.

"Upravo zbog toga činjenica da su one snimljene u Njemačkoj, Francuskoj ili Tunisu nije važna, već je fokus na detaljima i priči koju radovi donose", mišljenja je on.

Fotografije su nastale u zadnje dvije godine u BiH i na različitim putovanjima u svijetu.

Izložba će biti otvorena do 28. januara, a planirano je da krajem godine bude predstavljena i u Banjoj Luci.