Sarajevo
0

Otvorena izložba filigranskog nakita Mensura Bektića

FENA
U Bošnjačkom institutu u Sarajevu večeras je otvorena izložba te upriličena revija nakita ručno izrađenog tradicionalnom filigranskom tehnikom, autora Mensura Bektića.

Autor izložbe je majstor filigrana i stručni saradnik u Srednjoj školi primjenjenih umjetnosti u Sarajevu i ovo je njegova druga samostalna izložba.

Autor je, u izjavi za Fenu, istakao da je cilj izložbe skretanje pozornosti na filigransku umjetnost koja je, kako je kazao, u veoma teškom stanju.

"U izloženi nakit uloženo je mnogo truda, vremena, ljubavi i pozitivne energije. Izloženo je oko 280 komada nakita koje sam radio nekoliko godina", kazao je Bektić.

O filigranskoj umjetnosti uopće, večeras je na otvaranju izložbe govorio doc. dr. Mirza Hasan Ćeman koji je upozorio da se mora posvetiti dužna pažnja ovoj vrsti umjetnosti i izrade nakita i predmeta.

"S tradicijom koju mi sa ovih prostora imamo kada je u pitanju filigranska umjetnost, nedopustivo je da se na Baščaršiji pod domaću izradu prodaju predmeti i nakit uvezeni iz Turske i drugih zemalja", kazao je Ćeman.

Riječ "filigran" je latinskog porijekla i znači "nešto precizno". Pretpostavlja se da je filigransko umijeće u BiH stiglo preko Dubrovčana.

Filigranski zanat u BiH nastao je u okviru kujundžijskog zanata, a vremenom su se majstori filigrana usavršavali i osamostaljivali.

Danas postoji tek nekolicina majstora koji čuvaju i njeguju filigranski zanat. Među njima je i Bektić koji je umijeće izrade filigrana naslijedio od svog oca, a njegov otac od svog oca, Alije Bektića koji je izradio ćirake za Begovu džamiju.

U muzeju u Beču nalazi se filigranskom tehnikom urađena kvočka s pilićima, djelo Bektićevog pradjeda, dar nekadašnjem francuskom konzulom u BiH.

Izložbu je otvorio potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo.

Zainteresirani ovu izložbu, s prodajnim karakterom, mogu pogledati u Bošnjačkom institutu do 20. decembra.