Kultura
46

Otvorena izložba Ferida Prcića: Aktovi kao veza između Tuzle i Beča

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli večeras je otvorena izložbe slika pod nazivom "Akt" tuzlanskog umjetnika s adresom u Beču Ferida Prcića. U okviru postavke autor se ljubiteljima umjetnosti predstavio sa 70 djela koja su nastajala protekle četiri godine u njegovom ateljeu u Beču.

"Želio sam u Tuzli napraviti premijerno prikazivanje slika, odnosno ulja na platnu, manjeg i većeg formata. Inspiraciju za nastanak slika sam pronašao u Tuzli, odnosno kupačicama i kupačima na panonskim jezerima. Inspiraciju sam na platno prenio u mom ateljeu u Beču", kazao je za Klix.ba Prcić te dodao da spomenuti aktovi zapravo predstavljaju vezu između Beča i njegove rodne Tuzle za koju ga vežu posebna sjećanja.

Postavku je prigodnim riječima otvorio likovni kritičar Vojislav Vujanović, koji je kazao da ne postoji umjetnik koji u ženskom tijelu nije pokušao pronaći svoju inspiraciju.

"Žensko tijelo predstavlja najsavršenije djelo koje je božanska promisao stvorila, a naš umjetnik je pokušao sagledati to žensko tijelo u svim mogućim aspektima u kojima se ono nađe, postavljajući ga u moguće i nemoguće situacije. Naš umjetnik je povlačeći kist u raznim potezima dokinuo onaj sloj, odnosno vlastiti odnos prema tijelu, kako bi postigao objektivitet ženskog tijela u najrazličitijim situacijama", istakao je Vujanović.

Osvrnuvši se na izložbu "Akt" direktor Međunarodne galerije portreta u Tuzli Dženan Jusufović je napisao:

"Ovu izložbu autor stvara svojim ličnim stavom prema temi, snažnim crtežom karakterističnim za njegov likovni rukopis, finoćom obrade detalja, ambijenta i kolorita u kojem postavlja figuru, što ga čini svježim, dakako aktuelnim umjetnikom. Svojim britkim potezima kista vodi nas sigurnom rukom majstora svog zanata."

Akademski slikar Ferid Prcić je rođen 1948. godine u Tuzli. Završio je Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, smjer slikarstvo, a potom i sarajevsku Akademiju likovnih umjetnosti. Za vrijeme studija interesirao se za avangardu, nove umjetničke pokrete u slikarstvu, teatru i filmu.

Nakon Tuzle i Sarajeva život ga odvodi u Beč gdje je učestvovao u projektima za Bečku državnu operu, Narodno pozorište Beča i Bečko dvorsko pozorište.

Izložba "Akt" zidove Međunarodne galerije portreta u Tuzli će krasiti narednih mjesec dana.