Sarajevo
0

Otvorena izložba Edina Numankadića "Alhemija 1970-2010"

FENA
Edin Numankadić
Edin Numankadić
Samostalna izložba radova "Alhemija 1970-2010" istaknutog bh. umjetnika Edina Numankadića otvorena je večeras u Kuršumli medresi i Hanikahu u Sarajevu.

Izložbu su u povodu četrdeset godina Numankadićevog uspješnog umjetničkog djelovanja organizirali Muzej savremene umjetnosti Sarajevo Ars Aevi i Gazi Husrev-begova medresa.

Radi se o jednom od najznačajnijih savremenih bh. stvaralaca koji je vlastitim djelom i poimanjem umjetnosti trasirao put svojevrsne demokratizacije i pluralizacije bh. stvaralaštva, uspješno oponirajući nametnutom modelu socijalnog realizma, ocjena je prestižnih regionalnih eksperata i kritičara umjetnosti.

Dr. Zvonko Maković iz Zagreba, dr. Jerko Denegri iz Beograda i mr. Irfan Hošić iz Bihaća te generalni direktor Ars Aevija Enver Hadžiomerspahić istaknuli su u izjavama za medije kako Numankadićevo djelo svjedoči ideju progresa i jedno vrijeme na duboko ljudski način i bez patetike, doprinoseći vlastitom shvatanju svijeta i uloge umjetnika u njemu.

Po njihovim riječima, Numankadić u suštini putem savremene forme izražavanja vlastitog doživljaja zapravo oživljava baštinu, što čini jedinstven primjer i opus koji na određen način prezentira najbolji supstrat vlastite sredine.

Edin Numankadić je jedan od najznačajnijih savremenih bh. stvaralaca čiji je angažman prati napredne evropske i svjetske tokove.

Numankadićev stvaralački opus vezuje se za specifični jezik nepredmetnog slikarstva koji je obilježio njegove cikluse - Boja, prostor i vrijeme (1970-1983), Tragovi (1984-1991), Ratni tragovi (1992-1995), koji vode ka ciklusu Zapisi koji ga zaokuplja od 1996. godine.

Insatalacijama i radovima iz ciklusa Kutije (1996-2010) bilježi činjenice iz stvarnosti - vremena rata i mira.

Numankadić je jedan od osnivača umjetničke grupe 1+1+1 i Prostor-oblik koje su sedamdesetih godina bile promotori savremenih tendencija u bh. umjetnosti, doprinoseći njenom integriranju u šire regionalne i evropske tokove.

Tokom 40 godina rada Numankadić je priredio više od 30 samostalnih i više od 300 kolektivnih izložbi

Od vremena Sarajevske olimpijade 1984. godine Numankadić je bio umjetnički direktor, a od 1991. je direktor Muzeja 14. zimskih olimpijskih igara. U 1992. godini Numankadić je prišao grupi pokretača i autora projekta Ars Aevi - Muzeja savremene umjetnosti Sarajevo.

Dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva 1999. godine.