Kultura
0

Otvorena izložba Ede Murtića

FENA
Izložba više od 300 slika, crteža i gvaševa posvećena ratnim stradanjima 90-ih godina, a nastajala u periodu 1990.-2004. slavnog hrvatskog slikara Ede Murtića otvorena je u srijedu u ponoć u sarajevskoj Vijećnici u sklopu 14. Sarajevo film festivala.

Autorica izložbe je supruga pokojnog Murtića, Goranka Murtić, a pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture i sporta KS-a i Poglavarstvo Grada Zagreba.

Otvaranju izložbe je i pored kasnog ponoćnog termina prisustvovao značajan broj građana Sarajava i gostiju grada.

Mnogi su osjetili želju da bar riječju pozdrave prisustvo ove izložbe u Sarajevu, koja, nažalost, nije realizovana za umjetnikovog života.

Ministar kulture i sporta Emir Hadžihafizbegović istakao je da je ova izložba realizovana uz pomoć i podršku gradonačelnika Zagreba Milana Bandića te da se radi o velikoj i sjajnoj izložbi koja predstavlja jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Sarajevu u posljednjih 10 godina.

Naveo je da su na ideju o postavljanju ove izložbe on i Goranka Murtić došli prilikom susreta u Parizu prošle godine.

Pripreme za realizaciju izložbe trajale su oko 14 mjeseci. Kako je Hadžihafizbegović, istakao zadovoljstvo mu je što su i Sarajevo i Zagreb pokrovitelji izložbe najvećeg hrvatskog slikara XX stoljeća.

Gradonačelnik Zagreba Bandić iskoristio je priliku da izrazi zadovoljstvo što se ova izložba otvara u Sarajevu, gradu koji je preživio opsadu.

Za Bandića Murtić nije samo najveći hrvatski slikar 20. stoljeća, nego i čovjek koji je kao antifašistički borac pokazao put kojim treba ići.

O Murtićevom djelu govorili su i književnik Abdulah Sidran i povjesničar umjetnosti Darko Glavan.

Ova izložba je ujedno i premijerno izlaganje Murtićevog ratnog ciklusa, jer je samo oko 10 posto ovih slika parcijalno prikazano.

Vrijednost slika koje su izložene u Vijećnici procijenjene su na tri miliona KM.

Edo Murtić rođen je u Velikoj Pisanici kraj Bjelovara. Studirao je na Akademiji primijenjene umjetnosti.

Prvu samostalnu izložbu imao je 1935. u Zagrebu. Od 1941. sudjeluje u II svjetskom ratu, a 1943. se uključuje u pokret otpora protiv fašista. Puno je putovao u inozemstvo, posebno Francusku, SAD i Italiju. Njegovi radovi dobili su međunarodna priznanja.

Ostvario je 150 samostalnih i oko 300 skupnih izložbi na svim kontinentima. Njegova su djela prisutna u većini izvrsnih privatnih i javnih kolekcija po čitavom svijetu. Radio je i kazališnu scenografiju, murale i mozaike.

Bio je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) te Hrvatskog helšinskog odbora (HHO). Uglavnom je živio u Zagrebu i Vrsaru. Proglašen je počasnim građaninom grada Bjelovara. Umro je u Zagrebu 2. februara 2005.godine.