|

Otvorena izložba "Dvojnost" Erola Čolakovića Šehića u Bihaću

Otvorena izložba "Dvojnost" Erola Čolakovića Šehića u Bihaću
17
Klix.ba
23.11.2012. u 19:47
5
komentara
17

dijeljenja
1/15 Foto: Klix.ba
2/15 Foto: Klix.ba
3/15 Foto: Klix.ba
4/15 Foto: Klix.ba
5/15 Foto: Klix.ba
6/15 Foto: Klix.ba
7/15 Foto: Klix.ba
8/15 Foto: Klix.ba
9/15 Foto: Klix.ba
10/15 Foto: Klix.ba
11/15 Foto: Klix.ba
12/15 Foto: Klix.ba
13/15 Foto: Klix.ba
14/15 Foto: Klix.ba
15/15 Foto: Klix.ba
Sinoć je u prostorima Galerije Enver Krupić i Caffeu Piramida u Bihaću u svom punom kapacitetu, dio izložbe predstavljen je u galeriji AB u Maglaju tokom juna ove godine, predstavljen projekt bh. multimedijalnog umjetnika Erola Čolakovica Šehića "Dvojnost".
Alen Zulić, direktor Kulturnog centra u Bihaću i rukovoditelj druge po značaju kulturne manifestacije u Bihaću "Ulice Bišća" pozdravio je ne mali broj sugrađana koji su se okupili u prostorima galreije i caffea.

U sinhronom prestavljanju direktor Gradske galerije Bihać Adnan Dupanović je otovrio dio izložbe autorovih radova nastalih kako on kaže u "turobnim" vremenima SFRJ. Prisutnima je pročitao tekst kojim se Estelle Čolaković Claret, švicarska umjetnica, Erolova supruga i model, obratila prisutnima tokom otvorenja iste izlozbe u MC Pavarotti u Mostaru početkom oktobra ove godine.

Pozvao je, kao i ona, prisutne da načine taj napor i krenu iz prošlosti ka onome što je sadašnjost, a ona je za autora ne samo naše geografsko, kulturološko nego i ekonomsko-političko približavanje grupi naroda koje danas simbolizira Evropska unija.

Želja autora da izlaže u dijelu Bosne i Hercegovine odakle potiču njegovi preci, predstavljeni na naslovnici knjige i plakata, sa majčine strane bila je veća od svih problema koji muče ovaj najzapadniji kanton Federacije BiH. Prošlogodišnje otkazivanje i nemanje budžeta za istu nisu dezanimirali autora i bihaćke kulturne radnike da ovaj organizacijski i estetski drugačiji projekt napokon realiziraju. Na samom kraju manifestacije "Ulice Bišća" ljubitelji umjetnosti i fotografije znali su to nagraditi aplauzom.

Sam autor, vidno uzbuđen i sretan što je po treći put njegov projekt predstavljen naglasio je važnost ne samo estetskog nego općeg pogleda i položaja žene ne samo u našem društvu. Izrazivši žal zbog površnog gledanja na akt i eros kao estetskih elemenata svoga projekta i poruke "Dvojnost" te doživljajnosti samo onoga vanjskog i formalnog: "Žena, golotinja, tijelo, erotika...!" podcrtao je da i sam poštuje tradicionalne vrijednosti ali da se užasava konzervativizma, zatvorenosti i odbijanja drugog i drugačijeg.

Zbog svega toga se zahvalio organizatoru na svojevrsnoj "hrabrosti" da sa ovom temom zatvori likovna predstavljanja manifestacije "Ulicom Bišća".
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...