{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvorena izložba ''Crteži'' Mensura Verlaševića

Z
3.10.2008. u 14:17
0
0
Otvorena izložba ''Crteži'' Mensura Verlaševića
0
Otvorena izložba ''Crteži'' Mensura Verlaševića
Mensur Verlašević, Foto: ZEDA
U galerijskom prostoru Muzeja grada Zenice otvorena je izložba crteža akademskog grafičara Mensura Verlaševića iz Visokog.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ovaj umjetnik, koji je do sada svoje radove prezentirao na petnaest samostalnih izložbi i stotinjak kolektivnih prezentacija, zeničkoj likovnoj publici predstavio se crtežima, mediju u kojem se on osjeća najbolje i koji najbolje odgovara umjetnikovoj prirodi. Verlašević se kroz ovaj opus vraća na elementarnosti crteža, na njegove mikro elemente ''crte/linije''.

''Sredstvima crteža dobiva se poseban optički slikovni kvalitet, što je, pak, omogućeno činjenicom da je Verlaševićev crtež - bojeni crtež, koji se ne iscrtava samo na čistoj bjelini podloge, nego akvarelski podslikava diskretnim tonskim akcentima, koji integriraju sa mrežama crteža i tako rezultiraju prigušenim kolorističkim varijacijama'', istaknuto je u kataloškom predgovoru Sulejmana Boste.

Magistar Mensur Verlašević završio je Školu za primjenjenu umjetnost u Sarajevu i Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Alberta Kinerta na Odjelu za grafiku. Član je ULUBIHa od 1975.godine, a u klasi profesora Kinerta završio je 1976.godine i postdiplomski studij. Nosilac je više društvenih priznanja i dobitnik značajnih nagrada, među kojima se ističu nagrade za crtež 'Collegium Artisticum' i 'Visočkih likovnih susreta'.Tokom naredne godine planirane su izložbe Mensura Verlaševića u galeriji Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, Gradskoj galeriji u Bihaću i galeriji Centra za kulturu u Mostaru, kao i redovita učešće na nekim godišnjim i bijenalnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: