Sarajevo
0

Otvorena izložba crteža Milorada Ćorovića

FENA
Izložba crteža Milorada Ćorovića otvorena je večeras u sarajevskoj Gradskoj galeriji Collegium artisticum.

Autor se predstavio crtežima nastalim u zadnje dvije godine ali i nekim ranijim radovima.

Izložbu je otvorio Gradimir Gojer istakavši da je riječ o značajnom kulturnom događaju.

Gojer je rekao da se Ćorović predstavio raznim temama, od portreta, preko njegovih već poznatih bikova-bizona, koji isijavaju nevjerovatnu energiju, do aktova koji oslikavaju žensku psihu...

Milorad Ćorović rođen je 25. novembra 1932. godine u Sarajevu. Osnovnu školu, gimnaziju i Srednju školu primijenjenih umjetnosti završio je u Sarajevu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu 1959. godine na grafičkom odsjeku u klasi profesora Boška Karanovića.

Do raspada SFRJ bio je redovni profesor i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, a školske 1995./96. postavljen je za dekana novoosnovane Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju.

Za svoj plodan umjetnički i pedagoški rad dobio je više značajnih nagrada i priznanja. Redovni je član Akademije nauka i umjetnosti RS-a.

Samostalno je izlagao u Sarajevu, Beogradu, Mostaru, Banja Luci, Podgorici, Herceg Novom, Parizu ... Izlagao je i na brojnim kolektivnim izložbama kod nas i u inostranstvu (Italija, Francuska, Rusija, Danska, Poljska, Njemačka, SAD, Čehoslovačka ...).

Dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva i Dvadesetsedmojulske nagrade SR BiH.