Kultura
0

Otvorena izložba crnogorskog umjetnika Peke Nikčevića

FENA
Izložbom crteža večeras se u Umjetničkoj galeriji BiH u okviru Festivala "Sarajevska zima" predstavio crnogorski umjetnik Peko Nikčević.

Nikčević je kazao za Fenu kako se festivalskoj publici predstavio sa 40-ak radova iz tri ciklusa. Svi su crteži nastali u proteklih pet do šest godina. Odabranim se radovima nije strogo vezao za temu ovogodišnjeg Festivala, ali naglašava da kao likovni umjetnik često ruši mnoge barikade i društvene tabue.

Direktorica Umjetničke galerije BiH Meliha Husedžinović naglasila je kako je postavka Nikčevićeve izložbe druga u okviru ciklusa predstavljanja studenata sarajevske Akademije likovnih umjetnosti koji su napravili stvarne umjetničke karijere.

Istaknula je da izloženi crteži proizlaze iz napravljenih skulptura te su samostalni i samosvojni u umjetnikovom opusu.

Oni sadrže u sebi konzistenciju kamene mase te pokazuju rezove koje Nikčević pilom urezuje u kamenu pri izradi skulptura.

Posjetioce izložbe je pozdravio i ambasador Crne Gore u BiH Rasim Bašić, kazavši da odabir za učešće na Festivalu crnogorskih umjetnika koji su se školovali u Sarajevu predstavlja svojevrsni dug kojeg ti umjetnici vraćaju ovom gradu.

Nikčević je rođen 1959. u Nikšiću, a Akademiju likovnih umjetnosti, odsjek vajarstvo diplomirao je u Sarajevu. Na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu magistrirao je 1993. godine.

Član je ULUBiH od 1990., a ULUCG od 1994. godine. Imao je veliki broj samostalnih izložbi i izlagao je na mnogim kolekitvnim izložbama. Vanredni je profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti Priština i direktor Centra za kulturu u Nikšiću.