Historijski muzej BiH
54

Otvorena izložba "Covid Diary": Potresne fotografije Bergama i Sarajeva za vrijeme korone

E. Sk.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U okviru manifestacije "Ljeto u muzeju" na platou Historijskog muzeja BiH danas je predstavljena neobična izložba "Covid Diary".

Fotografski dnevnik pandemije Mirze Agića i Fabia Bucciarellija pokazuje koliko je važno da budemo odgovorni prema sebi i drugima.

Ljubitelji umjetnosti na ovoj postavci mogli su vidjeti fotografije iz Sarajeva tokom najgorih dana pandemije, ali i potresne fotografije iz jednog od najpogođenijih gradova na svijetu virusom COVID-19, Bergama, Italija, nastalih u istom periodu.

Današnja izložba je bh. premijera dirljivih fotografskih zapisa Fabia Bucciarellija, koje su objavili ugledni svjetski mediji poput New York Timesa.

"Uprkos rizicima odmah sam odlučio kamerom zabilježiti trenutak u vremenu, pridržavajući se svih zadatih okvira od strane Kriznog štaba. Obzirom da sam u stanu imao dvoje male djece, mjere zaštite sam podigao na još veći nivo. Tako sam radio dan za danom. Danas, kada je taj neponovljivi osjećaj iza nas, a mi kao društvo nismo naučili lekciju, želim ovom izložbom podići svijest o onome šta se dešavalo i šta se nažalost i dalje dešava i to u još radikalnijem obliku", ističe autor većine fotografija Mirza Agić.

Selekciju fotografija napravio je redovni profesor University of Arts iz Londona, doktor Paul Lowe, a na otvaranju je o njima govorio i bh. fotograf Agdal Nuhanović.

Malo ko je mogao ostati ravnodušan na rad Mirze Agića koji je posjetiocima priuštio dirljive fotografije nastale tokom tri mjeseca fotografisanja, od polovine marta do polovine juna koje hladno svjedoče tom neobičnom vremenu koje nas je sve zateklo potpuno nespremne.

Izložba "Covidiary" realizovana je uz pokroviteljstvo Ambasade Republike Italije u BiH, koja je prepoznala važnost upoznavanja javnosti sa gorućim problemom.

"Ponosni smo što smo dio jedne ovakve priče i što je Ambasada Republike Italije mogla učestvovati u realizaciji istog. U pitanju su radovi koji su veoma bitni u ovom trenutku kako bi što bolje shvatili opasnosti ovog virusa, a možda to najbolje pokazuju fotografije Fabia Bucciarellija iz Bergama", kazao je Matteo Evangelista, otpravnik poslova Ambasade Republike Italije u BiH.

Uz Mattea Evangelistu, otvaranju su prisustvovali i vojni ljekari Eufora, Italijani Pasquale Giannelli i Marino Trivisani, koji već duže vrijeme rade kao ispomoć domaćem zdravstvu. Nisu krili zadovoljstvo što se kroz pomenute fotografije prenose detalji koje oni skoro svakodnevno proživljavaju.

Na platou Historijskog muzeja BiH posjetiocima su bile dostupne zaštitne maske i dezinfekcijska sredstva.