Kultura
4

Otvorena izložba arapske kaligrafije u Bihaću

Sarajevo-x.com
Gradska galerija u Bihaću postala je bogatija za još jedno umjetničko iskustvo. Prvi put, u organizaciji udruženja Život iz Bihaća, njene obnovljene prostorije odišu ljepotom i sjajem islamsko-arapske kaligrafije. Izložba islamsko-arapske kaligrafije u Bihaću je svečano otvorena i trajat će do 4. maja 2009.

U prepunoj Gradskoj galeriji u Bihaću koordinator za obrazovanje, kulturu, vjeru i nevladin sektor u općini Bihać prof. Jasmin Hošić je u ime gradonačelnika Bihaća Hamdije Lipovače otvorio izložbu, a prisutnima se obratio prof. dr. Ćazim Hadžimejlić, promotor izložbe.

Otvorenju izložbe su prisustvovali predstavnici općinske i kantonalne vlasti, te predstavnici Islamske zajednice i Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću.

Izlagači na ovoj izložbi su: prof. dr. Ćazim Hadžuimejlić– tradicionalna kaligrafija, Rašid Edib Huseinagić – tradicionalna kaligrafija, Ebru umjetnost, Mirsad Mirza Smajović – moderni stil izrade levhi, Sinanudin Ebu Muhamed Bajrić – tradicionalno pismo moderan stil, Senahid Makić – duborez, Adil Jusić – pirogravura, Amir Al-Zubi – stripovi na arebici i Derviš Hošić – ulje na platnu.

Nakon svečanog otvorenja izložbe prisutni i drugi pristigli građani su se uputili na Islamski pedagoški fakultet gdje je održana javna tribina na temu "Kaligrafija u praksi“. Na tribini su govorili prof. dr. Ćazim Hadžimejlić, koji se osvrnuo na značaj islamsko-arapske kaligrafije u svjetskoj umjetnosti, u islamu i u svakodnevnom životu. Nakon toga je Rašid Huseinagić dodao šlag na tortu time što je predstavio osnovna sredstva i pomagala za kaligrafiju, objasnio neke zanimljive detalje u pisanju kaligrafije itd. Posjetioci ove tribine su se uključili u diskusiju i svojim pitanjima učinili još zanimljivijim i onako zanimljiva izlaganja dvojice pomenutih stručnjaka kaligrafije.

Udruženje Život, kao glavni organizator, je zahvalan svima onima koji su na bilo koji način učestvovali u realizaciji ove aktivnosti. Prije svega su to institucije Islamske zajednice bihaćkog muftijstva, privrednici, te Ženska edukativna organizacija Iskre.