Proslavio 70. rođendan
5

Otvorena izložba "Apokalipsa" akademskog slikara Džeke Hodžića

S.H.P.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Istaknuti bh. umjetnik i akademski slikar Džeko Hodžić otvorio je sinoć u Gradskoj galeriji Collegium artisticum Sarajevo izložbu "Apokalipsa"Izložbu je otvorio u povodu svog sedamdesetog rođendana.

Publika je imala priliku vidjeti tri grandiozna triptiha (umjetničko djelo podijeljeno u tri dijela), od kojih su dva "Apokalipsa I“ i "Apokalipsa II“, proteklih godina bili prezentirani javnosti, a triptih "Apokalipsa III“, kao i niz radova manjeg, galerijskog formata, prvi put su predstavljene publici.

Džeko Hodžić rođen je 1950. godine u Godijevu, Bijelo Polje, crnogorski dio Sandžaka. Školu za Primijenjenu umjetnost završio u Peći 1970. godine, a Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu 1977. godine, a član Udruženja likovnih umjetnika BiH je od 1980. godine.

Do sada je imao 79 samostalnih izložbi te učestvovao na 580 grupnih.

Dobitnik 11 nagrada za svoj umjetnički rad, među kojima su i nagrada na jugoslovenskom konkursu "Pivo Karamatijević“, Internacionalna nagrada „Premio Mandraccio“ Opatija, Grand prix za crtež na izložbi Anale crteža Mostar, Otkupna nagrada grada Wasserburga (Njemačka), Njemačka, Nagrada za instalaciju na izložbi „Collegium artisticum“ i mnoge druge.

Izlagao u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji, Turskoj, Grčkoj, Cipru, Egiptu, Italiji, Austriji, Slovačkoj, Poljskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Luksemburgu, Nizozemskoj, Norveškoj, Švedskoj, Kanadi, SAD-u, Švicarskoj.

Izložba će za posjetioce biti otvorena do 25. marta, a u maju mjesecu će zaljubljenici u likovnu umjetnost moći ovu izložbu pogledati u Podgorici, te Tuzli i Bihaću u oktobru i novembru.