Bošnjački institut u Sarajevu
0

Otvorena izložba "Anđeli i sve što leti" Franje Likara

FENA
Bošnjački institut u Sarajevu
Bošnjački institut u Sarajevu
"Anđeli i sve što leti" nosi naziv izložba istaknutog sarajevskog slikara, Varaždinca po rođenju, Franje Likara koja je otvorena večeras u Bošnjačkom institutu u prisustvu brojnih njegovih prijatelja, kolega i zvanica.

Likar, koji je četrdesetak godina živio i stvarao u Sarajevu, ovaj se put sarajevskoj publici predstavio s 40 djela iz tri grupacije - instalacije, crteži i veliki formati slika u akriliku. Riječ je o novim radovima nastalim u proteklom perodu.

Instalacije i crteže karakterizira spoj anđela i erotike, te jedinstvo slike i teksta, dok su pejzaži rađeni u njegovom prepoznatljivom snenom, melanholičnom stilu.

Prigodnim uvodom autora i postavljene radove predstavila je likovna kritičarka, donedavna direktorica Umjetničke galerije BiH, Meliha Husedžinović, ocijenivši da je večerašnja izložba samo nastavak igre između starog i novog, dok je razlika samo u tehnici i realizaciji.

Ona naglašava da je osobenost Likarovog rada svijet realnosti i snoviđenja, te da se pokazuje i rukotvorna imaginacija.

"Ovdje se pokazuje Likarova sposobnost da jedne stvari stavlja u drugi kontekst. Fragmentiranost boja, sredstava i medija s kojima radi krcata je informacijama koje ostavljaju bez riječi", istaknula je ona.

Husedžinović također podvlači da je njegova upotreba jezika od kojeg stvara poeziju složena, te da podrazumijeva poznavanje različitih područja nauke i umjetnosti. Time pokazuje da izvor njegove individualnosti više leži u njegovom intelektu, nego emotivnoj strani.

Prisutne je pozdravio i ambasador Republike Austrije u BiH Donatus Köck, naglasivši da kultura ne poznaje granice te da za nju nije potreban poseban prevod, pri tom nazvavši Likara pravim Evropljaninom.

Franjo Likar je, komentirajući naziv izložbe novinarima, istaknuo da su anđeli u predstavljenim radovima prisutni više u tekstovima, ali su simbolično predstavljeni i u figurama, gdje postoji asocijacija na krila.

"Anđeli su oduvijek bili moj svijet. O toj metafizici se treba vrlo oprezno govoriti, a mene je uvijek privlačila ta tajna. Tamo gdje nema tajne, to mi nije ni zanimljivo", kazao je on.

Kratko je prokomentirao i odabir Bošnjačkog instituta za postavku izložbe, ocijenivši da je riječ o odličnom prostoru i jedinoj instituciji koja stoji na zdravim nogama, dok ga za ovaj prostor vežu i osobni kontakti.

"Pridjev kod ovog instituta - Bošnjački, shvatam sa velikom širinom - ja nisam ni Bosanac, ni nacionalno Hrvat, već sarajevski i bosanski slikar, jer ovdje sam i počeo, i na određeni način ovdje se na kraju i pojavljujem", naglasio je Likar.

Izložba će biti otvorena dva mjeseca.