Posljednji bogumil
26

FOTO / Otvorena izložba akademskog slikara Lazara Drljače u Sarajevu

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ambijent Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu večeras je bio naprosto malen da primi sve ljubitelje i poštovatelje lika i djela pokojnog akademskog umjetnika Lazara Drljače.

Izložbu slika ovog velikog umjetnika, koja je večeras otvorena u Muzeju, za posjetitelje su postavili Vojislav Vujanović i Ljubica Žikić koji su od institucija i privatnih vlasnika iz cijele BiH prikupili 62 djela Lazara Drljače, a 20 od tih djela nikada nisu prikazana pred širom javnosti.

Govoreći o umjetniku koji je sam sebe prozvao posljednjim bogumilom, Vujanović je kazao da su on i njegova djela obišla cijelu Evropu, ali da se nakon svih mjesta u kojima je stvarao i izlagao odlučio živjeti na Boračkom jezeru gdje je bio do svoje smrti.

"Nakon što je izlagao u Rimu, Beču i Parizu kada je ugledao Boračko jezero stao je i uzviknuo 'ovo je mjesto gdje mogu živjeti'. Najveći dio života proveo je na Boračkom jezeru. Tamo je živio 40 godina, od 1930. do 1970. godine", podsjetio je prisutne Vujanović.

U njegovim djelima, kaže Vujanović, sažeti su i njegov individualizam i njegova životna iskušenja kao i njegova emotivna struktura, on je stvarao djelo koje uvijek nadilazilo ravan za koju kažemo "da postoji po mjeri čovjeka" zbog čega spada u umjetnike koji su se priklanjali "magičkom realizmu".

"Ova izložba pokušava da očuva spomen na djelo Lazara Drljače, a on je na sebe skretao pozornost načinom života, ali ponekad se dešava da njegov način života prekriva njegovo umjetničko stvaralaštvo. Cilj je bio otkloniti njegovu biografiju kako bi se vidjelo njegovo djelo i formirala cjelovita vizija i misao o Lazaru Drljači i kao čovjeku i kao umjetniku koji stiže do samih vrhova naše povijesti, umjetnosti i kulture", istaknuo je Vujanović.

Izložba je otvorena u okviru obilježavanja 110 godina postojanja Srpskog prosvjetnog kulturnog društva "Prosvjeta". Lazar Drljača je bio i jedan od prvih stipendista ovoga društva.

Sto deseta godišnjica "Prosvjete" poklapa se i s 130 godišnjicom od rođenja slikara Lazara Drljače te s pedesetom godišnjicom od posljednje Drljačine izložbe u Mostaru.

Predsjednik "Prosvjete" Savo Vlaški kazao je novinarima da je ova izložba jedan od većih projekata u okviru obilježavanja ove godišnjice, naglašavajući da veliki broj posjetitelja govori o važnosti ovog umjetnika.

Večerašnjoj izložbi prisustvovali su brojni gosti iz kulturnog, političkog i vjerskog života u BiH, kao i pripadnici diplomatskog kora u BiH.

Sarajevska izložba bit će otvorena do 19. oktobra, a potom će prikupljena djela Lazara Drljače moći pogledati i mostarska publika od 22. do 31. oktobra u Kulturnom centru.