Zemaljski muzej
0

Otvorena foto-izložba "Livanjsko polje"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Ambasador Njemačke u BiH Joachim Schmidt otvorio je danas u Zemaljskom muzeju u Sarajevu foto-izložbu "Livanjsko polje - Evropska prirodna baština".

Schmidt je u svom pozdravnom govoru rekao da je imao priliku vidjeti mnoge predjele BiH te da se još uvijek nije prestao diviti njenim prirodnim ljepotama.

"Znam da ste okupirani dnevnopolitičkim problemima i da zbog njih zaboravljate gdje živite, a priroda BiH može da ponudi čarobna blaga i nadam se da nisam pretjerao. Bilo bi mi drago da ova izložba pomogne široj javnosti u razvijanju svijesti o prirodi u kojoj žive, jer ona zahtijeva zaštitu svih nas", kazao je Schmidt.

Livanjsko polje je najveće krško polje na svijetu, a jedno je od rijetkih koje još uvijek može pružiti prirodno stanište brojnim životinjskim vrstama.

Cilj izložbe je predstavljanje Livanskog polja koje je važan sastav naše prirodne baštine, rekao je Adnan Busuladžić, direktor Zemaljskog muzeja.

Izložba je prvo bila predstavljenja u Livnu, a planirane su i druge gostujuće izložbe poslije Sarajeva.

Inače, Livanjsko polje dio je Ramsar regije. BiH je potpisnica "Ramsar konvencije" koja za cilj ima zaštitu močvarnih staništa za ptice u cijelom svijetu.

Autori izložbe Borut Stumberger i Martin Schneider-Jacoby istakli su važnost zaštite ovog područja.

Ukazali su na to da ljudi koji žive u krškom području teško žive, ali da bi im se moglo pomoći ukoliko Livanjsko polje kao jedinstven primjer prirode zaživi.