Besplatan ulaz
160

Otvorena 51. kolonija skulptora Ostrožac: Zvuci čekića odzvanjaju srednjovjekovom tvrđavom

Piše: M. Ć.
Na Starom gradu Ostrošcu svečano je otvorena 51. kolonija skulptora Ostrožac, a i ove godine u Cazin je stiglo nekoliko akademskih kipara, kao i studenti četvrte godine Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva, koji će svoje završne radove kreirati u zidinama tvrđave.

Nakon što je protekle godine obilježena jubilarna 50. godišnjica Kolonije skulptora Ostrožac, ova jedinstvena manifestacija, nazvana i galerijom monumentalnih skulptura pod vedrim nebom, ulazi u šestu deceniju svoga postojanja.

U Cazin su stigli akademski kipari Petar Ćujo iz Hrvatske i Jure Markota iz Slovenije, koji će gradu Cazinu i ljubiteljima ove umjetnosti pokloniti nova kiparska djela.

"Impresioniran sam. Ovdje je zaista lijepo, predivna je priroda. Zadovoljan sam za prvi dan, a vjerujem da ću i kasnije biti. Ja pravim stilizirani sjedeći akt, počeo sam polako pa ću kroz nekoliko dana doći do nečega", rekao je Ćujo.

Pored akademskih slikara, u radu 51. kolonije skulptora tradicionalno učestvuju i studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva, a kao i ranijih godina svoja djela izvode pod mentorstvom profesora i akademskog kipara Samira Sućeske.

"Prvi dojam je da je ovdje prelijepo. Idilično. Ja sam zamislila skulpturu koja se zove zagrljaj i riječ je o ljubavnoj temi. Prvi put radim na kamenu, malo se čini teško, ali mislim da ću uspjeti", kazala je studentica Marinčić.

Njen kolega Halim Ahmetspahić smatra, ipak, da nije toliko teško.

"Radimo na bihacitu. Riječ je o mekšem materijalu, odnosno kamenu pješčaru i nije baš teško raditi. Ambijent je dobar za rad i, ukoliko nemate ideju, iz njega se može dosta toga iscrpiti", istakao je Ahmetspahić.

Profesor Akademije likovnih umjetnosti Samir Sućeska kazao je da su ove godine u Ostrožac stigla ukupno četiri studenta, gdje će praviti svoje završne radove.

"Želimo da oni osjete ovaj prostor, kamen bihacit i urade po jednu skulpturu. Meni je najbitnije da su oni došli ovdje i upoznali se o Koloniji koja je stvarno impozantna, 51 godina zaista nije malo, prevaljeno je pola vijeka. Ovdje su učestvovali najveći umjetnici iz bivše Jugoslavije, ali i drugih dijelova svijeta. I to je za studente veoma bitno da vide kakve su skulpture radili veliki majstori", pojasnio je Sućeska.

U izradi salonskih skulptura u terakoti, kao i ranijih godina, učestvovat će cazinski umjetnici Ismet Kasumović i Nurija Ljubijankić. Iza organizacije kolonije i ove godine stoji tim Kulturnog centra Cazin.

"Stvarno je lijepo biti ovdje i čuti zvuke čekića i brusilica koji odzvanjaju kanjonom rijeke Une. Zato pozivamo sve građane koji su zaljubljenici u ovu umjetnost da se pojave ovih dana u Starom gradu, jer imat će stvarno šta i da vide", rekao je Muhamed Dervić, direktor ustanove.

Prva kolonija skulptora održana je 1967. godine u Gradskom parku u Bihaću, kada je postavljeno sedam kamenih blokova, a skulpture su uradili izabrani umjetnici iz bivše države i one se i danas nalaze u Bihaću. Dvije godine nakon toga, odnosno 1969., kolonija je premještena u Stari grad Ostrožac, gdje je do danas ostala. Proteklih godina svoja djela u Starom gradu Ostrošcu ostavljali su umjetnici iz Japana, Francuske, Njemačke, Češke i brojnih drugih zemalja.

Ovogodišnja 51. kolonija skulptora Ostrožac trajat će osam dana, a ulaz je za sve posjetioce besplatan.