Ukras grada
138

Otvoren Trg Jurislav Korenić ispred sarajevskog Pozorišta mladih

FENA
Ispred Pozorišta mladih Sarajevo danas je svečano otvoren Trg kulture Jurislav Korenić u čast velikog pozorišnog i tv reditelja, osnivača Pozorišta mladih, Kamernog teatra 55 i Festivala MESS.

Ispred Pozorišta mladih Sarajevo danas je svečano otvoren Trg kulture Jurislav Korenić u čast velikog pozorišnog i tv reditelja, osnivača Pozorišta mladih, Kamernog teatra 55 i Festivala MESS.

Nakon godina u kojima se Pozorištu mladih nije moglo da priđe, na inicijativu načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je početkom augusta ove godine izdalo rješenje o ukidanju javnog parking prostora i vraćanje u posjed Općini Centar, te je raspisan konkurs za vizuelno uređenje trga. Izabran je rad "Via vitae" (Put života) studenta Akademije likovnih umjetnosti Ahmeta Prošića, pod mentorstvom profesora Srđe Hrisafovića.

Načelnik Ajnadžić rekao je da je ovo je mali poklon građanima i najmlađim sugrađanima "koje ćemo obradovati ovim parkom".

  • Ovo je početak planiranog. U završnoj smo fazi razgovora s menadžmentom hotela Bosnia oko nastavka izgradnje velikog trga koji bi trebao uvezati Trg Korenića i Pozorišni trg. Hotel Pošta bismo srušili ukoliko postignemo korektan dogovor, jer su i stručne institucije procijenile nakon analize da ta zgrada mora biti uklonjena i preporučeno je rušenje. Mi, kao lokalna zajednica smo jako zainteresovani da uvežemo ovaj trg sa Pozorišnim trgom i da ovo bude jedan od najvećih trgova u Gradu Sarajevu - najavio je Ajnadžić.

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj najavio je da će se razmotriti ideja izrade i postavljanja i skulpture Jurislava Korenića, dok je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka naveo da se otvaranjem ovog trga obogaćuju sadržaji u gradu, te najavio da će se raditi na tome da grad ima više zelenih površina.

Direktorica Pozorišta mladih Lejla Panjeta, uz čestitke autorima vizuelnog identiteta, poželila je da ovdje bude i više zelenila, sa ljuljaškama za djecu i odrasle i prostorom za igru.

"Nažalost živimo u vremenima kada je normalno postalo pohvalno i mjerilo uspjeha. Nema ništa izuzetno neobično u normalnom prilazu zgradi pozorišta, niti u novoj sali u kojoj stolice na propadaju ispod gledalaca, niti u činjenici da pratimo EU standarde za osobe sa posebnim potrebama. Sve je ovo normalno. Uz čestitke umjetnicima vizuelnog identiteta prostora ispred PM, nadam se da će jedna od funkcija pozorišne umjetnosti, a specijalno umjetnosti za djecu i mlade, a to je edutainment, biti uskoro implementirana i na ovom prostoru, sa više zelenila, ljuljaškama za djecu i odrasle i prostorom za igru, koji nam je svima potreban", izjavila je direktorica Lejla Panjeta.

Otvaranje trga pratila je izložba posvećena Jurislavu Koreniću autorice Amine Abdičević, kustosice u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Izložba se sastoji od orginalnih dokumenata iz Korenićevog života.

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Šejla Šehabović istakla je da se danas otvorio Trg nazvanpo čovjeku koji je obilježio tetarski život Bosne i Hercegovine.