Najveći pjesnik Mostara
234

Otvoren Šantićev festival djece pjesnika: Mališani o velikom mostarskom pjesniku

Piše: R. D.
Helena Majstorović (Foto: R. D./Klix.ba)
Helena Majstorović (Foto: R. D./Klix.ba)
Tridesetero malih pjesnika iz svih zemalja regija ova tri dana u Mostaru druže se i pričaju o liku i djelu najvećeg pjesnika Mostara - Aleksi Šantiću. Šesti po redu Šantićev festival djece pjesnika otvoren je danas, traje tri dana, a osim takmičara obilježit će ga glumac Branislav Lečić.

Helena Majstorvić ima 11 godina, učenica je petog razreda, a na festival djece pjesnika došla je iz Beograda. Već nekoliko godina piše poeziju, a nije mogla da ne napiše pjesmu o Mostaru i njegovom velikom pjesniku.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Svi znamo da je Aleksa živio u Mostaru i da je umro u kući u kojoj se mi sada nalazimo. Inspirisao me je on, ali i Mostar da napišem pjesmu "Mostar u srcu", kazala je Helena.

Hilmo Selimotić profesor je Bosanskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi Mujaga Komadina u Mostaru, a djeci pjesnicima održao je školski čas o životu Alekse. Ovaj događaj ima posebnu težinu kad se uzme u obzira da se održava u Ćorovića kući u kojoj je živio i umro sam Šantić.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Šantić danas svim Mostarcima mnogo znači, posebno kad se zna cilj ovog festivala - saradnja, druženje, obnavljanje pokidanih veza. Cilj nam je pokazati šta je Mostar u pravom smislu riječi, grad kulture, pjesničke riječi, grad onoga što je bio u doba Šantića", izjavio je Selimotić.

Kaže nam kako mladi vole Šantića, a kako se njih ne može prevariti. Šantić je i simbol Mostara, njega se doživljavalo kao brata, pjesnika, druga, borca za Mostar...

Festival sve ove godine organizira SPKD Prosvjeta Mostar, a njen generalni sekretar Goran Kosanić kaže kako s festivalom pravo bogatstvo dođe u Mostar.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Ova djeca znaju ko je naš Aleksa, o njemu se piše u Makedoniji, Sloveniji... To je ogromno bogatstvo. Mene ovih dana pitaju da li se Aleksa vratio u Mostar, ma on nikad nije ni otišao", kaže Goran Kosanić.

Djeca pjesnici sutra recituju svoju poeziju na grobovima velikih mostarskih pjesnika, Šantića, Ćorovića i Đikića, a glavna zvijezda završne svečanosti u Narodnom pozorištu je glumac Branislav Lečić.