Kultura
0

Otvoren sajam knjiga i učila u sarajevskoj Skenderiji

FENA
Osamnesti, do sada najveći, Međunarodni sajam knjiga i učila u organizaciji Centra Skenderija, TDK "Šahinpašić" i Udruženja izdavača BiH svečano je otvoren je večeras u Centru Skenderija.

Direktor Centra Skenderija Suad Džindo rekao je da posjeta zabilježena već prvog dana obećava rekordnu posjećenost Sajma. Tajib Šahinpašić, pokretač ove manifestacije, sjetio se početaka Sajma knjiga i učila, kada je bio skromna lokalna manifestacija, da bi prerastao u relevantan regionalni Sajam knjige.

Poruku je uputio i ovogodišnji dobitnik nagrade Društva pisaca Dragoslav Dedović. "Lijepo je pomisliti da tu, na nekoliko stotina metara od ulice Mrakuša, gdje sam stanovao, sada iz godine u godinu rastu kilometri polica sa knjigama, te da se onda knjige pretvaraju u događaj oko kojeg se okupljaju pisci, bibliofili, knjižari i izdavači-svi koji spadaju u onaj divan soj ljudi čije sam društvo uvijek tražio. Uvjeren sam da Sarajevo u skladu sa svojim istinskim duhom, zna kako se od velike pijace pisanih poruka pravi rajski užitak" poručio je bh. pisac sa berlinskom adresom stanovanja Dragoslav Dedović.

Predsjednik Udruženja izdavača BiH Ibrahim Spahić rekao je da knjige ne znaju za granice, njihove jedine granice su korice.