Kultura
0

Otvoren prvi Supermarket umjetnina u Austriji

Sarajevo-x.com
Avelke Edel
Avelke Edel
Na 230 kvadratnih metara od 07. novembra do 31. decembra 2007. prezentirat će se oko 2.500 radova austrijskih i internacionalnih savremenih umjetnika i umjetnica. Riječ je o prvom bečkom Supermarketu umjetnina, koji je ujedno prvi i jedni svoje vrste u cijeloj Austriji, sa motom: umjetnost dostupna svima!

Po fiksnim cijenama od 50.-, 99.-, 199.- i 299.- eura prodavat će se isključivo unikati - originalna umjetnička djela, od akvarela, akrilnih i uljanih umjetničkih slika sve do skulptura raznih stilova, a prezentirat će se putem projekcija na zidovima prostorija te u posebno izrađenim izložbenim kutijama.

Po kupovini slike, stručni tim marketa će istu uokviriti i spremiti – baš kao u samoposluzi.

Ideja potječe od Španca Marija Teresa, historičara umjetnosti, koji živi u Njemačkoj i tamo već od 1998. godine veoma uspješno organizira "lov na umjetnine“ po pristupačnim cijenama.

U Beč je ovaj projekat stigao preko Petera Doujaka, poznate ličnosti bečke umjetničke scene, koji je tzv. "Dugu noć muzeja“ također otkrio u Njemačkoj te "donio“ u Beč. Cilj Supermarketa umjetnina je promocija mladih i perspektivnih umjetnika te svakako same umjetnosti.