Sarajevo
0

Otvoren prvi Jevrejski film festival (JFF)

FENA
Izložbom fotografija "Tragovima židovske kulture" te projekcijom filma "Krivotvoritelj", ovogodišnjeg dobitnika Oscara za najbolji strani film, večeras je u kinu Obala Meeting point uz prigodnu svečanost otvoren prvi Jevrejski film festival (JFF) "London-Zagreb-Sarajevo".

Festival će trajati do 6. jula, a poklonicima filmske umjetnosti ponudit će desetak igranih, kratkometražnih te dokumentarnih ostvarenja.

Izložba predstavlja izbor najboljih fotografija sa konkursa upriličenog u okviru 2. JFF-a, održanog u junu ove godine u Zagrebu. Radove je izložilo 15 autora koji su imali potpunu slobodu u odabiru motiva iz bogate židovske kulture i tradicije. Izbor fotografija napravio je stručni žiri predvođen Marijom Tonković, muzejskom savjetnicom i voditeljicom zbirke starije fotografije Muzeja za umjetnost i obrt, višom predavačicom na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu .

Festival je pokrenut u cilju upoznavanja sa jevrejskom kulturom, načinom života i poticanja multikulturnog dijaloga u široj zajednici, ali i upoznavanja sa filmskim ostvarenjima jevrejske tematike iz cijelog svijeta. Nastavlja se na Festival jevrejskog filma London-Zagreb, koji je prvi put održan prošle godine u Zagrebu.

Posjetiocima je dobrodošlicu zaželio predsjednik Jevrejske zajednice BiH i "La Benevolencije" Jakob Finci, naglasivši da je Sarajevo posljednjih 15-ak godina postalo filmski centar.

Smatra važnim da je nakon Londona i Zagreba, Festival ugostilo i Sarajevo, jer su to tri bradska grada, a publika će moći pogledati nekoliko svjetskih ostvarenja, neka nagrađena i Oscarom.

Riječi dobrodošlice uputio je i dvostruki oskarovac te predsjednik zagrebačkog JFF-a Branko Lustig, istaknuvši svoju jaku vezanost za Sarajevo, grad s kojim je nekoliko puta imao "susret". Prvi datira još u 1956. godinu kada je snimao film "Samo ljudi" na Jahorini, drugi put bilo je to snimanje filma "Kozara" kada su u porušenoj sinagogi napravili zbjeg, a snimao je i dijelove Andrićeve "Gospođice" na Baščaršiji prije 53 godine.

Festival je posvetio filmskim stvaraocima kojih više nema, te izrazio nadu da odabrani filmovi najbolje predstavljaju bogatu jevrejsku kulturu. Smatra da se ne smije nikada zaboraviti na šest miliona ljudi ubijenih u Drugom svjetskom ratu samo zato što su Jevreji te je i jedno od ostvarenja na Festivalu posvećeno holokaustu.

Suorganizator Festivala direktor SFF-a Mirsad Purivatra ističe da se Festival prvi put održava u Sarajevu u trenutku kada jevrejski film doživljava veliki procvat u svijetu te očekuje da će tome i sarajevski JFF doprinijeti.

Festival je zvanično otvorio zamjenik gradonačelnice Sarajeva Josip Jurišić.

Na Festivalu, kao jednim od 300 sličnih festivala u svim svjetskim metropolama, prikazat će se ostvarenja koja su ili napravili jevrejski autori ili je njihova tematika primarno jevrejska.

Na programu će biti ostvarenja - "Bridge Over the Wadi", "Sarajevo mi sevdad de oro" ("Sarajevo, moj zlatni grad"), "Imaginary Witness: Hollywood and the Holocaust", "The Bubble", "Godina kada su moji roditelji otišli na odmor" te "Beaufort".

Kao omaž nedavno preminulom velikom glumcu Borisu Dvorniku bit će prikazan i film “Deveti krug", prijeratno ostvarenje sa izrazito jevrejskom tematikom, a tu je i dokumentarac o poznatoj krojačici iz Hrvatske Žuži Jelinek.

Organizator Festivala u Sarajevu je Magen d.o.o. u saradnji s Jevrejskim kulturno-prosvjetnim i humanitarnim društvom "La Benevolencija" Sarajevo.