Kultura
0

Otvoren obnovljeni Dom mladih

FENA
Bogatim kulturno-umjetničkim programom u kojem su učešće uzele i estradne zvijezde Sarajeva te prigodnim govorima predstavnika Vlade KS i Grada Sarajeva, u četvrtak je svečano otvoren obnovljeni Dom mladih.

U umjetničkom dijelu otvaranja Doma, za koji je scenario osmislio Muhamed Hajdarević, nastupili su plesni klub "Romantik", učenici srednje muzičke škole iz Sarajeva, balerine iz Osnovne muzičke škole "Mladen Prozaić", dječiji hor "Princes krofne", a prisutne su svojim hitovima obradovali Mladen Vojičić Tifa, Alma Čardžić, Amir Bjelanović Tula, braća Ćeremida i dr.

Obnovljeni Dom mladih je, prema riječima generalnog direktora Centra Skenderija Suada Džinde, opremljen s najmodernijom digitalnom opremom koja će zadovoljiti svakog umjetnika te posjetioce. Dom će svoj prvi test imati već u subotu, 10. februara kada je planirano održavanje velikog rock koncerta.

"Na prvom koncertu nastupit će predstavnici bh. scene, oni koji su svirali i nastajali krajem 80-tih i tokom 90-tih i poslije, kada Doma mladih više nije bilo: Regina, Erogene zone, Protest, Elvis J. Kurtović i drugi", kazao je za Agenciju FENA urednik muzičkog programa Doma mladih Želimir Altarac Čičak.

Kako je istaknuo, obnovu i rekonstrukciju Doma mladih pomogli su KS, Grad Sarajevo i Općina Centar te su, u toku programa, uručene i zahvalnice gradonačelnici Sarajeva Semihi Borovac, dosadašnjem premijeru Vlade KS Denisu Zvizdiću te predstavnicima Općine Centar.

Prisutnim se obratio i novoizabrani premijer Vlade KS Samir Silajdžić koji je obećao nastavak pomoći u izvedbi druge faze obnove.

Kultno mjesto Sarajeva u četvrtak je okupilo najpoznatija imena iz kulturnog i društvenog života grada. Svojim prisustvom svečanost otvaranja uveličali su Dino Merlin, Zoran Redžić, Mišo Bolero, Elvis J. Kurtović i mnogi drugi kao i prvi direktor Doma mladih Enver Hadžiomerspahić.

Dom mladih je otvoren davne 1969. i sve do njegovog razaranja ratne 1992. bio je centar umjetničkog stvaralaštva, centar kulturnog života grada. Njegovim ponovnim otvaranjem, mlade generacije su dobile mjesto koje će im pružiti mogućnost da pokažu svoju kreativnost i talentiranost.