Kultura
0

Otvoren novi Muzej Grada Zenice

FENA
Zenica
Zenica
Simboličnim pohranjivanjem jednog eksponata gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović svečano je danas otvorio novu zgradu Muzeja Grada Zenice.

Radi se o prvoj muzejskoj zgradi otvorenoj u Bosni i Hercegovini nakon rata. U izgradnji ovog objekta uloženo je 2,5 miliona KM, najviše Općina Zenica, ZDK-a i Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Muzej će imati arheološku izložbu, historijsku te stalnu likovnu postavku. Autori arheološke izložbe su eksperti Zemaljskog muzeja Zilka Kujundžić-Vejzagić i Adnan Busuladžić dok su autori postavke historijske izložbe Igbal Cogo, Mirsad Avdić i Husejin Serdarević.

Gradonačelnik Zenice Smajlović je u svom govoru nazvao novi Zenički Muzej zeničkom kućom odnosno „saharom naših sjećanja“, 'slikovnicom predanja koja su nas oblikovala'. On je kazao da se u ovo vrijeme dobro baviti poslovima ali se Zenica ipak odlučila da učini nešto što malo koji grad u svijetu radi, da izgradi Muzej.

„Na rušenje najbolji je odgovor gradnja, a na mržnju najveći odgovor je ljubav“.

Direktor Muzeja Muhamed Bajramović je naglasio da je BiH kroz svoju historiju prolazila kroz mnoge teške trenutke ali je znala da sačuva svoje bogato kulturno nasljeđe, te je bila dovoljno mudra da prihvata i druge kulture. I zato on ovaj muzej doživljava kao mjesto susreta različitih kultura te je pozvao odgovorne političare da odvoje dio svog vremena da pomognu ovaj i slične Muzeje.