Sarajevo
0

Otvoren međunarodni salon antiratne karikature

FENA
U okviru 22. Generalne skupštine gradova nosilaca poruke mira (IAPMC), danas je u Sarajevu otvoren 14. Međunarodni salon antiratne karikature u organizaciji Grada Kragujevca, člana IAPMC-a.

Direktor Salona antiratne karikature Miodrag Stojilović podsjetio je da je ovo drugo predstavljanje salona antiratne karikature u Sarajevu, a prvi put je to bilo za vrijeme ZOI '84.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović istakao je da se poruke mira mogu slati na različite načine i da je izraz karikature jako važan i sigurno doprire do važnih ljudi.

„Poruke se neprestano moraju slati. Trudimo se da dopru do svih ljudi dok ne shvate da je ljubav važnija od mržnje“, dodao je on.

Zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva Tatjana Ljujić-Mijatović naglasila je kako sam naziv izložbe ide u prilog činjenici kakve sve motive i poruke nosi.

„Ne mogu ne primijetiti da su Kragujevac i Sarajevo doživjeli rat u najgorem mogućem obliku i da posljedice stradanja osjete i do danas. Sa izložbe možemo ponijeti mnoge poruke, a najvažnija je da rata više ne bude“, kazala je Ljujić-Mijatović.

Dan svog najvećeg stradanja, 21. oktobar 1941. godine, kada su njemački nacisti u Šumaricama streljali na hiljade ljudi, Kragujevac obilježava nizom manifestacija. Jedna od njih je međunarodni Salon antiratne karikature čija je misija čuvanje uspomene na žrtve svih ratova u svijetu.

Intencija je da na svakom budućem zasjedanju generalne skupštine IAPMC-a Grad Kragujevac upriliči međunarodni salon antiratne karikature.

Izložba 15. Međunarodnog salona antiratne karikature, koji je nedavno otvoren u Kragujevcu, bit će postavljena od 9. do 20. novembra u zgradi UN-a u New Yorku.