Centar Skenderija
72

Otvoren Međunarodni sajam knjiga u Sarajevu: Zadovoljstvo prelistavanja i biranja knjiga

FENA
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Međunarodni sajam knjiga, 30. po redu, svečano je otvoren večeras u dvorani "Mirza Delibašić" u sarajevskoj Skenderiji.

Ovogodišnji program sajma činit će promocije izdavačkih kuća, književnih djela i autora te prezentacija savremenih učila.

Sajam, koji organizuje KJP Centar Skenderija - Sarajevski sajam u saradnji s partnerom TKD "Šahinpašić", otvorio je ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić.

"Podržavamo sajam iz proste činjenice što je to najstarija i najbolja manifestacija kada su u pitanju autor, knjiga i izdavač. U prilog tome ide i činjenica o broju izlagača i zemalja iz kojih oni dolaze", rekao je Kurić.

Na sajmu će se predstaviti više od 150 izlagača iz BiH, Srbije, Hrvatske, Turske, Saudijske Arabije, Njemačke, Irana, a posredno, zemlje koje su zastupljene autorima i djelima - Švedska, Danska, Francuska, Italija, Norveška, Austrija, Slovenija, SAD, Holandija, Belgija, Velika Britanija, Kosovo i Australija.

Direktor TKD "Šahinpašić" Azer Kurtović poželio je posjetiocima ugodan boravak na sajmu te da pronađu zadovoljstvo u prelistavanju, biranju i kupovini knjiga.

"Ovom prilikom želim spomenuti jedno ime, rahmetli Taiba Šahinpašića, osnivača naše firme, koji je vjerovatno najviše uradio za ponovno pokretanje sajma nakon rata", poručio je Kurtović.

Direktor Centra Skenderija Amer Kapo istaknuo da je ovogodišnji sajam najposjećeniji u posljednjih nekoliko godina.

Sajam će za posjetioce biti otvoren od 10 do 19 sati.

Sajam se zatvara 23. aprila.