48 djela umjetnika
27

Otvoren "Mali format", neobična izložba u galeriji "Roman Petrović"

FENA
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
U sarajevskoj galeriji Roman Petrović u utorak je otvorena izložba pod nazivom "Mali format". Ljubiteljima umjetnosti predstavljeno je 48 radova istaknutih umjetnika, članova Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH).

S obzirom da ULUBiH okuplja i promovira rad likovnih stvaralaca na teritoriji BiH, novoizabrani predsjednik ULUBiH-a Danis Fejzić je kazao da je izložba način da se oni okupe na jednom mjestu.

"Ovo je tradicionalna, selektivna izložba 'Mali format' 2017. gdje sublimiramo stvaralaštvo tokom protekle godine svih istaknutih članova ULUBiH-a u okviru male forme", kazao je Fejzić.

Svi likovni mediji, dodao je Fejzić, od klasične grafike, slikarstva, skulpture, slika, instalacije, predstavljeni su na izložbi, ali ono što je karakteristično je da se radi u okviru malog formata.

Autori su imali priliku da se svojim radovima predstave intuitivno, na način koji ih kao stvaraoce definira.

Jedan od takvih autora je i Muhamed Ćeif, akademski slikar iz Sarajeva koji je u danima praznika i praznovanja naslikao ribu, i govori o životu. To je znak koji, kako kaže, ima hiljadu značenja, ali je promatraču prepustio da definira šta ta riba znači.

Selekciju stručnog žirija prošlo je 48 autora, a 7. januara će, kako je najavio Fejzić, na svečanosti zatvaranja biti proglašen i pobjednik ove prestižne i tradicionalne likovne smotre.

Ovo je bila prilika i za proslavu jubileja, 70.godišnjicu postojanja ULUBiH-a.