Kultura
0

Otvoren konkurs za učešće u projektu Sarajevo grad filma 2013.

Klix.ba
U periodu od 18. oktobra do 19. novembra 2012. godine bit će otvoren konkurs za učešće u projektu Sarajevo grad filma 2013. Konkurs za ovaj projekat, čiji je cilj podržati i potaknuti saradnju među mladim filmskim autorima regije Jugoistočne Evrope, i ove godine je otvoren za učesnike jednog od prethodna dva izdanja Sarajevo Talent Campusa.

Na ovaj način, Sarajevo Film Festival nakon intenzivnog programa predavanja, radionica, diskusija i projekcija, kojima su mladi autori prisustvovali u vrijeme trajanja 17. i 18. izdanja Festivala, pruža priliku rediteljima, scenaristima, glumcima i producentima da pokažu svoj talent te da se usavrše u svom polju rada kroz realizaciju kratkih igranih filmova.

Prijave na Sarajevo grad filma 2013. vrše reditelji sa timom sastavljenim od scenarista i glumaca koje su se upoznali u Sarajevu za vrijeme trajanja Campusa, a producenti koji žele učestvovati u realizaciji selektovanih kratkih igranih filmova vrše prijavu za producentsku radionicu Sarajevo grad filma 2013.

Do četiri scenarija za kratke igrane filmove bit će selektovano za realizaciju, i do tri producenata odabrano da uz mentorstvo iskusnih filmskih profesionalaca prođu kroz sve faze produkcije ovih filmova.

Snimanje filmova kao i kompletna produkcija odvijat će se u Sarajevu i to u periodu od februara do maja 2013. godine, a prikazivanje snimljenih filmovi će biti prikazani tokom 19. Sarajevo Film Festivala.

U okviru projekta Sarajevo grad filma koji je pokrenut 2008. godine uz inicijativu i podršku Fondacije za kinematografiju Federacije BiH i Federalnog ministarstva kulture i sporta, do sada je snimljeno 20 kratkih igranih filmova koji su obišli mnoge svjetske festivale i osvajali nagrade, a novim izdanjem ovog projekta, Sarajevo Film Festival nastavit će potragu za novim mladim filmskim autorima iz Albanije, Armenije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Slovenije, Srbije, Turske i Kosova* koji će svoju promociju ostvariti upravo kroz ovaj projekat.

Aplikacijski formular preuzmite ovdje.