{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvoren konkurs za nagradu "Zvono"

F
9.6.2011. u 15:24
0
0
Otvoren konkurs za nagradu "Zvono"
0
Otvoren konkurs za nagradu "Zvono"
Centar za savremenu umjetnost Sarajevo (SCCA) objavio je konkurs za prijavu na Godišnju nagradu za mlade bh. umjetnike i umjetnice "Zvono", koji će biti otvoren do 15. juna.
Centar za savremenu umjetnost Sarajevo, u saradnji s Foundation for Civil Society i Thrust for Mutual Understanding iz New Yorka, osnovao je Godišnju nagradu za mlade likovne umjetnike i umjetnice do 35 godina starosti "Zvono".

Nagrada nosi ime po ličnosti ili umjetničkoj pojavi važnoj za razvoj i istoriju moderne umjetnosti u deset zemalja srednje i jugozapadne Evrope, u kojima se nagrada dodjeljuje, navodi se u saopćenju SCCA.

Nagrada za mlade likovne umjetnike i umjetnice BiH je dobila ime po grupi "Zvono" (Aleksandar Bukvić, Sadko Hadžihasanović, Narcis Kantardžić, Sead Čizmić, Biljana Gavranović i Kemal Hadžić), osnovanoj 1982. godine u Sarajevu.

Aktivnost grupe predstavlja najradikalnije ponašanje na likovnoj sceni BiH do početka rata 1992. kada većina članova napušta zemlju.

Cilj nagrade je pružiti podršku mladim umjetnicama i umjetnicama, olakšati im daljnju djelatnost, smještajući ih s položaja marginalne prema središnoj ulozi u društvu, putem stvaranja pozitivnog konteksta oko mladog stvaralaštva, kreativnosti i inovativnosti s kojom bi se društvo moglo i trebalo identificirati.

Kandidati mogu biti likovni umjetnici do 35 godina starosti, državljani BiH. U obzir dolaze djela s područija slikarstva, kiparstva, grafike, crteža, instalacije, fotografije, videa, novih medija i performansa.

Likovni umjetnici se mogu sami prijaviti na konkurs. Prijedloge mogu slati i institucije, pojedinci, profesionalni djelatnici iz područja likovnih umjetnosti.

Nagrada se dodjeljuje za kvalitet i inovativnost, odnosno umjetnička djela nastala u toku zadnje dvije godine.

Žiri će, između predloženih i na konkurs pristiglih prijava, odabrati četiri finalista od kojih će jedan dobiti šestosedmični boravak u New Yorku.

Svaki kandidat treba predati ispunjen formular s prilozima i relevantnom vizualnom dokumentacijom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: