Kultura
0

Otvoren konkurs za 13. Bijenale mladih umjetnika Evrope i Mediterana

FENA
Konkurs za učešće na predstojećem 13. Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana, koje će biti održano u Aleksandriji od 25. oktobra do 4. novembra ove godine, otvoren je od danas za hiljade mladih umjetnika iz Evrope, Azije i Afrike.

Poseban komitet formiran je za vršenje selekcije pristiglih radova, a njegova prva sjednica održat će se 25. i 26. marta, kada će biti i upućen manifest umjetnicima cijeloga svijeta.

Ovo će ujedno biti i prvi put da domaćin Bijenala bude država van Evropskog kontinenta, na jugu Mediterana. Tokom deset dana Bijenala, stvaralaštvo više od hiljadu umjetnika iz 48 zemalja Evropske unije i Mediterana, bit će predstavljeno u javnom gradskom prostoru Aleksandrije.

Na ovom najvećem susretu umjetnika cijeloga svijeta predstavljaju se oni između 18 i 30 godina starosti i to u nekoliko oblasti - arhitektura, strip, film, video art, grafički i industrijski dizajn, moda, fotografija, proza i poezija.

Kako je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu kazao direktor Festivala Ibrahim Spahić, od 3. do 7. februara u okviru programa ovogodišnjeg 23. Internacionalnog festivala "Sarajevska zima" bit će održan workshop pod nazivom "Neki drugi grad".

Workshop će obuhvatiti tri oblasti umjetnosti – arhitekturu, video-art i fotografiju, uz učešće 30 umjetnika.

Kordinator workshopa bit će Emina Omanović, rukovodioci za oblast arhitekture Vila Sutović i Mejrema Zaturić, Lara Hasanbegović predvodit će video-art odjeljenje, dok će za oblast fotografije biti zaduženi Dalida Karić i Ivan Hrkaš.

Ovogodišnji Festival ugostit će nekoliko stotina umjetnika iz cijelog svijeta, a trajat će do 21. marta.