Projekt Udruženja "Fercera"
0

Otvoren konkurs bh. drame, nagrada za najbolji tekst 8.000 KM

Piše: A. Dž.
Foto: D. S./Klix.ba
Dragan Komadina, Senad Alihodžić, Asja Krsmanović i Una Bejtović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Bh. dramski pisci od danas putem stranice www.bhteatar.ba mogu aplicirati na konkursu za savremeni domaći dramski tekst, koji je raspisalo Udruženje za unapređenje i razvoj teatarske i filmske produkcije BiH "Fercera".

U prostorijama Kamernog teatra 55 u Sarajevu danas je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen projekt "Konkurs BH drame" koji, prema riječima projekt menadžera Senada Alihodžića, ne podrazumijeva samo objavu konkursa i dodjelu nagrade, već i radionice, scensko čitanje i produkciju predstave.

"Pravo apliciranja imaju samo državljani BiH, jer želimo promovirati domaćeg autora. Nakon zatvaranja konkursa 1. oktobra, tročlani žiri će izabrati od tri do pet najboljih dramskih tesktova, koji će proći kroz radionice na kojima će ih autori usavršavati, te proglasiti najboljeg koji će dobiti nagradu od 8.000 KM. Veoma bitna stavka cijelog projekta je scensko čitanje tekstova koji uđu u uži krug, a na koje ćemo pozvati direktore pozorišnih kuća, javnih ustanova i alternativnih trupa te napraviti neku vrstu marketa na kojem će biti upostavljen kontakt između dramskih pisaca i produkcijskih kuća", kazao je Alihodžić.

Naglašava da je cilj konkursa da ohrabri mlađu generaciju bh. autora, koji će na najbolji način predstavljati bh. teatar na svjetskoj sceni. Projekt je podržalo Federalno ministarstvo kulture i sporta te ga proglasilo projektom od značaja.

"Smatram da je nagrada veoma motivirajuća, ali i sam koncept projekta. Od broja prijavljenih tekstova i njihovog kvaliteta zavisi da li će konkurs biti kontinuiran", naglasio je Alihodžić.

Koordinator projekta "Konkurs BH drame" Dragan Komadina je kazao da je BiH zemlja koja ima skromnu dramsku tradiciju.

"Bh. dramski tekst postoji, ali o kvalitetu i kontinuiranosti ne možemo govoriit. Značaj projekta je da stvari demistificira. Prvi put se dešava da se za jedan dramski tekst daje 8.000 KM. To nije malo ni u Evropskoj uniji, a kamoli u Bosni i Hercegovini. To treba biti podsticaj za sve autore, jer se takva prilika neće često ponavljati. Zato se nadam da ćemo do 1. oktobra biti zatrpani tekstovima kako bi tročlani žiri mogao izabrati od tri do pet najboljih", istaknuo je Komadina.

Konkurs, prema riječima dramaturginje Asje Krsmanović, nije osmišljen samo da bi bila dodijeljena jedna nagrada jednom dramskom tekstu, već da potakne razvoj bh. drame.

Uslove konkursa i aplikacioni formular potražite na www.bhteatar.ba.