{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvoren 'Kamp animacije Igman 2009.'

F
15.6.2009. u 21:14
0
1
Otvoren 'Kamp animacije Igman 2009.'
0
Otvoren 'Kamp animacije Igman 2009.'
U novootvorenom omladinskom hostelu "Feri" na planini Igman kod Sarajeva večeras je svečano otvorena manifestacija Kamp animacije Igman 2009.
Do 21. juna u ovom Kampu 40 srednjoškolaca iz više gradova Federacije pohađat će predavanja i radionice iz oblasti 2D i 3D animacije, istorije animiranog filma, procesa nastajanja filma te tonskog snimanja.

Organizator i glavni finansijer ovog projekta je Federalno ministarstvo kulture i sporta pa je ceremoniji otvaranja prisustvovao ministar Gavrilo Grahovac. U ime tog ministarstva, učesnike Kampa pozdravila je Angela Petrović.Predavanja i radionice u Kampu vodit će autor i karikaturista Stiv Cinik, reditelj Nedžad Begović te autori Faruk Šabanović i Enis Čišić. Pored toga, bivši polaznici, a sada već autori animiranog filma i stalni predavači sa srednjoškolcima će proći kroz osnove kreiranja animiranog filma u 2D i 3D tehnici. Od 40 učesnika, 10 njih su bili najbolji polaznici prošlog Kampa animacije održanog u Neumu. Za njih su organizirana napredna predavanja radi omogućavanja njihovog kontinuiranog rada i učenja. Najavljeno je da će napredna grupa kreirati dvije kratke animacije -promotivne spotove Kamp animacije, i to u 2D i 3D tehnici.Od brojnih aktivnosti Kampa, najavljeno je predavanje Vefika Hadžismajlovića, istoričara umjetnosti i nagrađivanog filmskog autora. On će održati predavanje o istoriji animacije u BiH, a potom će uslijediti projekcije njegovih autorskih filmova nastalih prije 40 godina "Izlog" i "Nokturno-animirana grafika". Polaznici Kamp animacije posjetit će i dramski studio Javnog TV servisa BiH gdje će se upoznati sa veoma važnim aspektom kreiranja animiranog filma: snimanja zvuka i šumova.

Ceremoniji svečanog otvaranja Kampa animacije Igman 2009. prisustvovali su načelnik općine Hadžići Hamdo Ejubović, kao i predstavnici partnera u ovom projektu: Prime Time produkcije iz Sarajeva i Fondacije za kinematografiju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: