{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvoren Jadransko-mediteranski festival

F
12.9.2008. u 18:55
0
0
Otvoren Jadransko-mediteranski festival
0
Otvoren Jadransko-mediteranski festival
Izložbom italijanskih i bosanskohercegovačkih strip crtača pod nazivom "Razglednice iz Bosne i Hercegovine", danas je u Umjetničkoj galeriji BiH otvoren međunarodni Jadransko-mediteranski festival "Mora Evrope".
Izložba je sastavljena od 50 originalnih radova pet umjetnika italijanske strip scene, kao i radova grupe bh. strip crtača.

Ova izložba je dio mini festival stripa Stripattack, koji će kroz nekoliko izložbi, radionica i animacija predstaviti ovu pop-umjetnost.

"Ovaj festival je prilika da se pokaže šta to rade bh. strip umjetnici, te šta je njihov dijapazon stvaralaštva", kaže strip crtač iz Sarajeva Filip Andronik.

Jadransko-mediteranski festival će tokom tri dana ponuditi niz zanimljivih muzičkih, teatarskih i filmskih sadržaja. Organiziran je u saradnji Ambasade Italije u Sarajevu, regije Marche te Grada Sarajeva.

Večeras, prvog festivalskog dana, na sceni CDA će biti održana i pozorišno-plesna predstava "Ja sam internacionalan" u izvedbi Rebecce Murgi i Lucie Mascino te produkciji Teatra Stabile delle Marche i Amat.

Sutra će u Galeriji "Mak" Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH biti predstavljena knjiga "Superfast poetry", koju potpisuju Luigi Socci iz Italije, te bh. kniževnik Senadin Musabegović.

Također, koncertom "More u Sarajevu" u kinu "Bosna" sutra će se ovdašnjoj publici predstaviti Riciclato Circo Musicale te Sevdah Art band.

Posljednji festivalski dan donijet će projekciju filma "Alma" Maxa Volponija u kinu "Bosna", u centru Sarajeva će završetak projekta zabilježiti italijanski muralista Blu, dok će koncertom Giovannija Allevija "Simfonija - Evolution" uz pratnju Simfonijskog orkestra jugoistočne Evrope u Narodnom pozorištu Festival biti i završen.

Festival je krenuo iz Ankone u Sarajevo, a slijedit će Mostar, Beograd i Novi Sad.

Manifestacija ima za cilj postići dijalog i integraciju u svim domenima društva uz pomoć kulture.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: