Kultura
0

Otvoren "GoEast" festival

FENA
Festival filmova centralne i istočne Evrope “GoEast” u Visbadenu, koji je otvoren jučer filmom “12” Nikite Mihalkova, predstavit će i ove godine niz filmova s Balkana u takmičarskom i u ostalim programima.

Situaciji na prostoru bivše Jugoslavije, posebno nakon proglašenja nezavisnosti Kosova i političke krize u Srbiji, posvećen je i ovogodišnji simpozij koji će predstaviti dokumentarne radove veterana jugoslavenske kinematografije, poput Želimira Žilnika, Dušana Makavejeva, Krste Papića, Karpa Ačimovića Godine, Krste Skanate, ali i mlađih autora, kao što su Janko Baljak i Srđan Keca iz Srbije i Petar Orešković iz BiH.

Takmičarski program 8. GoEast festivala, koji će do 15. aprila prikazati oko 140 filmova, obuhvata deset igranih i šest dokumentarnih ostvarenja nastalih u protekle dvije godine.

Takmičarski program reflektuje posljedice kolapsa komunističkih režima prije gotovo 20 godina i burnih događanja koja su se dogodila u istočnoevropskim zemljama, kako onim koje su sada unutar ili onim koje su još van granica Evropske unije.

Međunarodnim žirijem predsjedava poznati njemački producent Eberhard Junkersdorf, a među članovima je i scenaristkinja Milena Pota Koljević, koja je napisala sa Srđanom Koljevićem scenarij za “Klopku” Srđana Golubovića, nagrađenog prošle godine za režiju.

Članovi žirija su i glumac Stipe Erceg, selektorica programa Filmskog festivala u Trstu Elena Giuffrida, kao i bugarski filmski kritičar Bojdar Manov.

Zahvaljujući podršci Robert Bosch fondacije, mladi autori i s Istoka i sa Zapada i ove godine imat će podstrek na GoEast festivalu u vidu marketa projekata u razvoju. Ukupno je, na osnovu konkursa, pozvano 15 timova koji će predstaviti projekte peteročlanom žiriju, koji čine koordinator Arte Heiko Holefleisch, direktor Festivala u Sofiji Stefan Kitanov, direktor Sarajevo film festivala Mirsad Purivatra, producent Roland Pellegrino i predstavnik Berlinala Nikolaj Nikitin.

Posebno zanimljiv je filmski program simpozija, koji će biti održan o temi “Ikonografija i (re)izgradnja nacija - dokumentarci iz ex-Yu regiona”, koji bi trebalo da pruži dublji uvid u države nastale na prostoru bivše Jugoslavije. Historijski i savremeni dokumentarni filmovi u tom programu prate sudbinu multietničke države do ratova 90-ih i promjena na društvenom i individualnom planu u poratnom periodu.

Takmičarski program “GoEast” festivala obuhvata samo filmove iz istočne ili centralne Evrope i koprodukcije sa značajnim učešćem bar jedne od zemalja iz tog regiona. Glavna nagrada za najbolji film vrijedna je 10.000 eura, dok nagrada za režiju iznosi 7.500 eura. Bit će dodijeljena i nagrada za umjetničku kreativnost, u vrijednosti 2.000 eura i nagrada FIPRESCI.

Prošle godine glavnu nagradu dobio je ruski film “Euforija” Ivana Viripajeva, dok je za režiju nagrađen Srđan Golubović iz Srbije za “Klopku”. Nagradu njemačkog ministarstva vanjskih poslova dobio je “Armin” Ognjena Sviličića iz Hrvatske, za koji je glavni glumac Emir Hadžihafisbegović dobio posebnu pohvalu.

Organizatori su ocijenili “Klopku” i “Armin” kao dokaz postojanja nove generacije reditelja s prostora bivše Jugoslavije koji uspijevaju da daju precizan opis situacije u društvu i odmaknu se od balkanskih klišea.