Organizovane radionice
120

Otvoren festival Sarajevska zima, u programu učestvovale i srednje škole

I. S.
Foto: D. S./Klix.ba
Jučer je otvoren 39. internacionalni umjetnički festival Sarajevska zima, a povodom toga organizovan je i bogat program.

U njemu su učestvovale i Srednja mašinska tehnička škola Sarajevo, Srednja građevinsko-geodetska škola Sarajevo i Srednja škola metalskih zanimanja pod motom Alea iacta est (kocka je bačena) i 100 godina Nikole Tesle.

U manifestaciji su učestvovali učenici, profesori i direktori ovih škola. Aktivnosti su se odvijale u kabinetima i radionicama škole i prostoru ispred i u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Učenici Srednje mašinske tehničke škole su modelirali kocku u softveru za 3D modeliranje, a učenici Metalske i Građevinsko-geodetske škole su je izradili te izložili ispred Historijskog muzeja BiH.

U sklopu festivala sinoć su u Historijskom muzeju BiH posjetioci učestvovali u performansu "Lilium Bosniacum" umjetnica Trine Bumiller i Rebecce Vaughan iz SAD-a. Imali su priliku vidjeti izložbu radova studenata Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva, kao i predstavljanje rada "Kocka" akademskog kipara Stijepe Gavrića.

George Rivera, vizuelni umjetnik i pjesnik sa Univeziteta u Koloradu je otvorio izložbu grupe Artnauts i razgovarao sa publikom o povezanosti umjetnosti sa pitanjima savremenog društva.