Sarajevo
0

"Otvoren festival ekološkog filma Eko Oko"

FENA
Projekcijom prvog bloka filmova i prigodnim obraćanjima danas je u Sarajevu započeo Treći međunarodni festival ekološkog filma "Eko Oko", koji se do 7. marta realizira kao svojevrsni nastavak nedavno završenog festivala "Sarajevska zima".

Festival donosi 20 dokumentarnih i igranih filmova iz BiH, Kanade, Egipta, Velike Britanije, Francuske, SAD-a, Španije, Irana te Švicarske, od kojih će se 17 naći u konkurenciji za nagrade - zlatnu, srebrnu i bronzanu pahuljicu.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

"Ovakvi festivali doprinose jačanju svijesti svih nas o nužnosti zaštite okoliša i shvatanja da svako od nas tome treba dati svoj doprinos“, istakao je je prilikom otvaranja festivala savjetnik federalnog ministra okoliša i turizma Tomislav Lukić.

Festival Eko Oko, po riječima direktora Ibrahima Spahića, ima za cilj potaknuti drugačiju organizaciju života te prenijeti poruku da pojedinac može mnogo doprinijeti u zaštiti svoje okoline.

O nagradama za najbolja ostvarenja odlučivat će žiri u sastavu Slaviša Mašić (predsjednik) te članovi Vladimir Beus, Samir Đug, Tomislav Lukić, Nedžad Begović i Dinno Kassalo.

U okviru svečanog otvaranja predstavljena je video instalacija Lolle i Dinna Kassala "Bosanski brdski konj“.

Prvi film na Eko oko festivalu je "Industrijski pejzaži“ Jennifer Baichwal koji je na filmskom festivalu u Torontu proglašen najboljim kanadskim dokumentarnim filmom. Slijede dva filma učenika Srednje elektrotehničke škole iz Sarajeva “Gdje su naša prava“ i "Živi zdravije“ .

Kanadski film "Ova zemlja“ rediteljice Diane Whelan je avanturistička priča o sedam kanadskih i eskimskih rendžera koji s rediteljicom prelaze više od 2.000 kilometara kako bi podigli zastavu na najudaljenijoj tački kanadskog teritorija 412 kilometara od Sjevernog pola.

Ulaz na sve projekcije Festivala Eko Oko je besplatan.