{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Otvoren festival ekološkog filma Eko Oko"

F
3.3.2010. u 20:03
0
3
"Otvoren festival ekološkog filma Eko Oko"
0
"Otvoren festival ekološkog filma Eko Oko"
Projekcijom prvog bloka filmova i prigodnim obraćanjima danas je u Sarajevu započeo Treći međunarodni festival ekološkog filma "Eko Oko", koji se do 7. marta realizira kao svojevrsni nastavak nedavno završenog festivala "Sarajevska zima".
Festival donosi 20 dokumentarnih i igranih filmova iz BiH, Kanade, Egipta, Velike Britanije, Francuske, SAD-a, Španije, Irana te Švicarske, od kojih će se 17 naći u konkurenciji za nagrade - zlatnu, srebrnu i bronzanu pahuljicu.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

"Ovakvi festivali doprinose jačanju svijesti svih nas o nužnosti zaštite okoliša i shvatanja da svako od nas tome treba dati svoj doprinos“, istakao je je prilikom otvaranja festivala savjetnik federalnog ministra okoliša i turizma Tomislav Lukić.

Festival Eko Oko, po riječima direktora Ibrahima Spahića, ima za cilj potaknuti drugačiju organizaciju života te prenijeti poruku da pojedinac može mnogo doprinijeti u zaštiti svoje okoline.

O nagradama za najbolja ostvarenja odlučivat će žiri u sastavu Slaviša Mašić (predsjednik) te članovi Vladimir Beus, Samir Đug, Tomislav Lukić, Nedžad Begović i Dinno Kassalo.

U okviru svečanog otvaranja predstavljena je video instalacija Lolle i Dinna Kassala "Bosanski brdski konj“.

Prvi film na Eko oko festivalu je "Industrijski pejzaži“ Jennifer Baichwal koji je na filmskom festivalu u Torontu proglašen najboljim kanadskim dokumentarnim filmom. Slijede dva filma učenika Srednje elektrotehničke škole iz Sarajeva “Gdje su naša prava“ i "Živi zdravije“ .

Kanadski film "Ova zemlja“ rediteljice Diane Whelan je avanturistička priča o sedam kanadskih i eskimskih rendžera koji s rediteljicom prelaze više od 2.000 kilometara kako bi podigli zastavu na najudaljenijoj tački kanadskog teritorija 412 kilometara od Sjevernog pola.

Ulaz na sve projekcije Festivala Eko Oko je besplatan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: