Kultura
0

Otvoren bh. paviljon na Kanskom filmskom festivalu

Sarajevo-x.com
Bosna i Hercegovina će, u okviru 61. Kanskog filmskog festivala, imati svoj paviljon na tzv. International Village - Marche du film. U bh. paviljonu svim zainteresovanim međunarodnim učesnicima Marketa će biti dodijeljen promotivni materijal bh. filmskih producentskih kuća.

Paviljon će također biti mjesto susreta bh., regionalnih i međunarodnih filmskih profesionalaca. Jučer je zvanično i otvoren bh. paviljon.

Danas će biti upriličeno predstavljanje CineLink selekcije 2008, kao i 2. Sarajevo Talent Campusa.

U subotu, 17. maja će se federalni ministar kulture i sporta, Gavrilo Grahovac obratiti regionalnim filmskim autorima, a u ponedjeljak će Sarajevo Film Festival i Fondacija za kinematografiju predstaviti projekat Sarajevo grad filma. Susret predstavnika regionalnih i internacionalnih filmskih festivala je zakazan za srijedu, 21. maja.

U nedjelju, 18. maja u bh. paviljonu bit će upriličen event u povodu premijere filma "Snijeg", a ovaj film autorice Aide Begić bit će prikazan u utorak, 20. maja, u okviru Međunarodne sedmice kritike Kanskog filmskog festivala. Pored ovog filma, u okviru istog programa naći će se pet igranih filmova. Prvi igrani film Aide Begić takmičit će se za prestižnu nagradu Zlatna kamera. Program Međunarodna sedmica kritike ima za cilj da otkriva i promovira nove filmove i autorske poetike.

Povodom premijere filma “Snijeg” 20. maja će, u organizaciji Ministarstva kulture i sporta FBiH, producentske kuće MAMA FILM i SFF-a, biti upriličen prijem na kojem će se u prestižnom klubu Century Cannes okupiti ugledni predstavnici filmske industrije, kao i predstavnici medija.