Dan Kantona Sarajevo
1

Otvoren Art Depo Ars Aevi u Skenderiji

Sarajevo-x.com
Art Depo Ars Aevi u Centru Skenderija otvoren je danas, uz prigodnu svečanost, za cjelodnevnu posjetu zainteresiranim građanima u okviru Dana Kantona Sarajevo, a povodom obilježavanja 9. maj, Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom.

Povodom jednodnevnog otvaranja za javnost dijela kolekcije Ars Aevi, buduće postavke Muzeja savremene umjetnosti, ovu je instituciju danas posjetila delegacija Kantona Sarajevo predvođena premijerom KS-a Fikretom Musićem.

To je ujedno bila i prilika za razgovor sa čelnicima Ars Aevija o budućim koracima u vezi s izgradnjom Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu.

Premijer Musić je, otvarajući zvanično Art Depo za javnost, naglasio da je njegova inicijativa o zatvaranju manifestacije Dani Kantona Sarajevo upravo posjetom Ars Aeviju imala za cilj skrenuti pažnju na izniman značaj ove kolekcije, posebno na Dan Evrope.

"Htjeli smo da simbol 9. maja, Dana Evrope približimo ovim reprezentima, umjetničkim djeloma sakupljenim s raznih strana Evrope, za koje se nadamo da će uskoro biti dio kolekcije Muzeja savremene umjetnosti", kazao je on.

Ujedno je potcrtao neupitnu opredijeljenost Vlade KS-a, Ministarstva kulture i sporta KS-a i Grada Sarajevo za realizaciju projekta izgradnje Muzeja, izrazivši nadu da će se u tom cilju uspjeti prevazići sve poteškoće.

Generalni direktor Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić najavljuje da će do kraja maja predstavnici Kantona Sarajevo i Grada s istaknutim arhitektom Muzeja Renzom Pianom potpisati ugovore o izradi izvedbenog projekta za objekt Muzeja, koji bi trebao biti završen do oktobra.

U novembru i decembru se očekuje raspisivanje tendera za izgradnju prvog bloka Muzeja, dok je planirano da zvanični radovi počnu 6. aprila naredne godine. Želja svih koji su uključeni u ovoj projekt je da Muzej bude u cijelosti izgrađen do 2014. godine.