Kultura
0

Otvoren arhiv Ernesta Hemingwaya na Kubi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kuba je omogućila elektronski pristup hiljadama dokumenata koji su pripadali američkom piscu nobelovcu Ernestu Hemingwayu koji je dvadesetak godina živio na tom otoku gdje je i napisao neka remek-djela.

Hemingwayev arhiv, čuvan u podrumu vile u kojoj je stanovao, obuhvata fotografije, pisma i rukopise, kao i veliki broj dokumenata i neobjavljeni epilog njegovog romana "Za kim zvone zvona", naveli su u utorak svjetski mediji.

Direktor Muzeja Ernesta Hemingwaya u Havani Ada Rosa Alfonso Rosales izjavila je da su u arhivu 3.194 stranice dokumenata, od kojih je već oko 2.000 digitalizirano.

Dokumenti koji daju pogled u Hemingwayev život na Kubi, koji je uglavnom nepoznat njegovim biografima, prvi put su dostupni studentima, akademicima i drugim istraživačima. Oni će moći da dobiju elektronske kopije onoga što ih zanima u kubanskom Vijeću za naslijeđe.

Među dokumentima su i šifrirane poruke koje je slavni pisac slao sa svoje jahte "Pilar" o pokretima njemačkih podmornica u vodama oko Kube u Drugome svjetskom ratu.

Otvaranje arhiva zajednička je operacija Vijeća za naslijeđe i američkog Vijeća za istraživanja društvenih nauka, što je dio sporazuma iz 2002. godine o očuvanju originalnih materijala.

Mikrofilmovi i snimci na CD-ovima s materijalima iz Hemingwayeva arhiva poslani su i Biblioteci Johna F. Kennedyja u Bostonu.

Hemingway je 1953. godine dobio Pulitzerovu nagradu za naučnu fantastiku, a slijedeće godine Nobelovu nagradu za literaturu za roman "Starac i more".