Kultura
0

Otvoren 9. Sarajevo Film Festival

Klix.ba
Foto: Haris Memija
Foto: Haris Memija
Sinoć je prikazivanjem filma "Gori vatra" u prepunom otvorenom kinu 'Metalac' otvoren 9. Sarajevo Film Festival, najveća filmska smotra u regiji.

Velika filmska fešta u Sarajevu je počela. Ove će godine biti prikazan 161 film iz 44 zemlje svijeta, kao rezultat 12-to mjesečnih napora pet selektora Sarajevo Film Festivala pri odabiru filmova.

Četri svjetske premijere, četiri autora koji su odlučili da njihovi filmovi započnu život pred publikom u Sarajevu, učinili su veliku čast građanima Sarajeva, građanima BiH i samom festivalu.

Ove godine kiša ipak nije uspjela upropastiti otvaranje 9. SFF-a te je pred oko 2500 gledatelja u 'Metalcu' večeras upriličena bh. premijera filma "Gori vatra" reditelja Pjera Žalice, nakon čega je ekipa filma pozdravljena gromoglasnim aplauzom.

Otvaranju 9. Sarajevo Film Festivala i filmskoj projekciji filma "Gori vatra" prisustvovale su mnoge poznate ličnosti kao i cjelokupna ekipa filma na čelu sa rediteljom Pjerom Žalicom, koji se nakon projekcije sa par riječi zahvale i obratio sarajevskoj publici.

Na kraju, organizatori su se potrudili da večer uljepšaju tako što su upriličili sjajan vatromet koji je razveselio brojnu sarajevsku publiku.