Traje do 11. oktobra
513

Otvoren 23. Internacionalni sarajevski sajam knjiga u Skenderiji

I. S.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Večeras je otvoren 23. Internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila u Centru Skenderija. Radno vrijeme za posjetitelje je svaki dan od 10 do 19 sati, a ulaz je slobodan.

"Sajam knjiga je praznik knjige i okupili smo se ovdje da ga proslavimo", kazao je večeras Asmir Kujović, predsjednik PEN centra Bosne i Hercegovine, otvarajući 23. Internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila.

"Kao što je kazao jedan američki pjesnik, književnost je novost koja ostaje novost i ja ne vjerujem da će internet, moderna tehnologija i novi mediji ikada zamijeniti knjigu", istakao je Kujović.

Sajam je za posjetitelje otvoren ranije, a neki od njih su čekali od devet sati ujutro kako bi dobili poklone, odnosno knjige koje su im uručili direktor KJP "Centar Skenderija Sarajevski sajam" Amer Kapo i predsjednik Organizacionog odbora sajma Ibrahim Spahić. Njih dvojica su se obratili i na svečanom otvorenju te su podsjetili sa kojim su se sve problemima susretali pri organiziranju ovako značajnog događaja u pandemijskim uslovima.

Obratio se i osnivač kompanije IMTEC Selmir Vrabac koja je također učesnik sajma, a pobrinuli su se da on bude zanimljiv i mladim posjetiocima.

Ova kompanija tokom trajanja sajma organizuje takmičenje u poznavanju robotike i programiranja, a prvo polufinale održano je danas. Učestvovale su četiri ekipe iz Zenice i Jablanice, a zadatak je bio da isprogramiraju robota da se kreće u obliku osmice u metru kvadratnom prostora. Pobjednik je tim Osnovne škole "Suljo Čilić" iz Jablanice koji se time plasirao u finale.

Na ovogodišnjem sajmu učestvuje više od 100 izdavača iz BiH i regiona, a današnjom posjetom su ističu zadovoljni, iako pravu navalu očekuju tek u danima vikenda. Posjetitelji su se pridržavali epidemioloških mjera, kao što je nošenje maske i držanje distance.

Na centralnom prezentacionom prostoru "Bosanska kuća" održane su i zanimljive promocije. Izdavačka kuća "Lijepa riječ" Tuzla promovirala je 14 novih djela. Univerzitetska i nacionalna biblioteka BiH predstavila je dva izdanja i časopis.

Promocije će biti nastavljene i sutra (7. oktobra) predstavljanjem izdanja "Planjaxa", "Ambera", "Siriusa", te izdavačke kuće "Lijepa riječ" Tuzla, u periodu od 11 do 19 sati.

U 17 sati bit će održana i promocija izdanja Međunarodnog centra za mir knjige poezije "Valentin poems/transcending Time & Covid -19" sa likovnim  ilustracijama Kemala Hromića. Također, bit će predstavljen i Manifest kulture učesnika prve online olimpijade kulture.