Kultura
0

Otvoren 20. Međunarodni sajam knjiga i učila

FENA
Međunarodni sajam knjiga i učila koji zajednički organiziraju Centar Skenderija, TDK"Šahinpašić" i Udruženje izdavača i knjižara, večeras je svečano otvoren u Sarajevu.

Izdavače, autore i goste Sajma pozdravili su direktor Centra Skenderija Suad Džindo, direktor IK "Šahinpašić" Tajib Šahinpašić, predsjednik UIK Ibrahim Spahić, akademik Tvrko Kulenovića.

Sajam je otvorio predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Tajib Šahinpašić istakao je da je sarajevski sajam knjige postao relevantna činjenica u regionu. Kako je Šahipašić istakao, uz goste iz regiona, svoja izdanja izložit će i bh. izdavači, koji se u odnosu na susjede nalaze u najlošijoj situaciji. Ipak ohrabrujuća je činjenica, kako je Šahinpašić rekao, što je osnovana Fondacija za bibliotekarstvo, te će se knjige bh. autora, kao i prevedena izdanja otkupljivati. On je također izrazio očekivanje da će VMBiH pri prvoj izmjeni zakona o PDV-u, smanjiti doprinos na knjigu.

Ibrahim Spahić istakao je da je danas Dan knjige i autorskih prava. I istakao da su bh. stvaraoci priznati u svijetu, te da još samo treba da postanu priznati i u BiH.

Za Tvrtka Kulenovića knjiga je superioran medij.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić istakao je da je Sarajevo grad u kojem se oduvjek njegovala kultura, umjetnost, baština... I izrazio nadu da će tako i ostati te da će se stvoriti bolji uvjeti za izdavaštvo i ujedno i bolji status autora.

Sajam će trajati do 28. aprila. A na 6.100 metara kvadratnih izdanja će izložiti 220 izlagača.

Radno vrijeme Sajma je od 10 do 19 sati.