Kultura
0

Otvoren 2. sarajevski kamp talenata

FENA
Drugi sarajevski kamp talenata, koji se organizira u okviru programa 14. sarajevskog filmskog festivala otvoren je u nedjelju uz prigodnu svečanost na Akademiji scenskih umjetnosti.

Drugu generaciju polaznika pozdravili su direktor SFF-a Mirsad Purivatra, dirketor "Robert Bosch fondacije" Frank Alberts te projekt menadžerica Berlinale Talent Campusa Christine Trostrum.

Purivatra je naglasio odlučnost tima SFF-a da ove godine ponove prošlogodišnji uspjeh Kampa te ponude heterogen i stimulativan program za 80 odabranih talenata - scenarista, režisera, glumaca i producenata.

Oni će, kazao je, zajedno raditi na platformi Kampa tokom 14. SFF-a, a sve u cilju stvaranja profesionalnih mreža te učešća u sistemu kritičke razmjene iskustava i uzajamnog ohrabrenja.

Christine Trostrum izrazila je zadovoljstvo uspješnom saradnjom Berlinale Talent Campusa i Sarajevskog kamppa talenata, naglasivši uvjerenje da će se ta praksa i ubuduće nastaviti.

Za Franka Albertsa film je najbolji instrument da se mladi ljudi udruže.

Među predavačima ovogodišnjeg Kampa talenata bit će Aida Begić, Terry George, Nuri Bilge Ceylan, Leon Lučev, Boris Matić, Filip Bober, Ognjen Sviličić, Danis Tanović i drugi.

Prvo uvodno predavanje na 2. sarajevskom kampu talenata održao je poznati holivudski producent iz Hrvatske oskarovac Branko Lustig.

Četrnaesto izdanje SFF-a donijet će i premijerno predstavljanje pet kratkih ostvarenja koja su rezultat rada na prošlogodišnjem sarajevskom kampu, a bit će prikazani u okviru programa Sarajevo grad filma.

Tu su "Alenino putovanje" u režiji Karoly Ujj Meszaros, "Mahala" Matije Debeljuha, "Nekako s proljeća" Nikoline Barić, "Šoping" Alena Drljevića te "Vidimo se u Sarajevu" Vanje Sviličić.