Premijera "Snijega"
0

Otvoren 14. Sarajevo film festival

Sarajevo-x.com, FENA
Bosanskohercegovačkom premijerom filma "Snijeg", dugometražnog prvijenca bh. rediteljice Aide Begić, u petak je u Sarajevu otvoren 14. Sarajevo film festival (SFF).

Premijernom prikazivanju filma prethodila je tradicionalna svečanost na crvenom tepihu, kojim su pred brojnom publikom i građanima Sarajeva prošle mnoge istaknute osobe iz javnog, kulturnog i političkog života BiH. Tu su nezaobilazno i brojna filmska imena bh. i inozemne scene.

Najveći aplauz publike dobila je ekipa filma "Snijeg", predvođena rediteljicom Aidom Begić.

Crveni su tepih, među ostalim poznatim imenima, pohodili i britanski scenarista, reditelj i producent Terry George, reditelji Branko Đurić i Pjer Žalica, Saša Lošić te mnogi bh. glumci. Bili su tu i premijer FBiH Nedžad Branković te visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak.

Projekcija filma "Snijeg" paralelno je uslijedila i u Heineken Open Air kinu (Metalac).

Pred početak svečanosti otvaranja Festivala na festivalskom je trgu organiziran prigodni prijem dobrodošlice, na kojem su goste pozdravili direktor SFF-a Mirsad Purivatra, gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i generalni direktor HT Eroneta, generalnog pokrovitelja, Stipe Prlić.

“SFF je domaći proizvod koji se kvalitetom i odličnom organizacijom nametnuo na probirljivom svjetskom tržištu. Duboko vjerujem da su pred nama godine u kojima će Sarajevo film festival biti samo jedna od mnoštva uspješnih priča koje će iz ovog grada i zemlje odlaziti u svijet”, kazala je gradonačelnica.

Uživanje u filmskoj ponudi narednih devet dana gostima je zaželio Purivatra, naglasivši kako je u organizaciji ovogodišnjeg 14. izdanja SFF-a učestvovalo više od 750 ljudi. Izrazio je i zadovoljstvo svim dogovorima i programima realiziranim sa brojnim partnerima Festivala.

Rediteljica Aida Begić za "Snijeg" je na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu osvojila prestižnu nagradu Grand Prix u programu "Sedmica kritike".

U filmu igraju Zana Marjanović, Jasna Ornela Bery, Sadžida Šetić, Vesna Mašić, Emir Hadžihafizbegović, Irena Malamuhić, Jelena Kordić te Alma Terzić.

U Kinu Meeting point program 'Novi tokovi' bit će otvoren večeras projekcijom francuskog filma "Strah od mraka", dok će program Panorama u Otvorenom kinu Vatrogasac započeti filmom "24 City" u režiji Jia Zhang Kea.