Kultura
3

Otvaranjem izložbe Behaudina Selmanovića počeli 'Dani Zaima Muzaferije'

FENA
Tradicionalna manifestacija ''Dani Zaima Muzaferije'', posvećena velikanu bh. glumišta, počela je večeras u njegovom rodnom gradu Visokom, otvaranjem izložbe slika jednog od najboljih domaćih slikara Behaudina Selmanovića.

U Zavičajnom muzeju je postavljeno 19 izabranih slika koje su donesene iz šest institucija kulture u BiH.

O njegovom radu govorio je njegov prijatelj Fahrudin Rizvanbegović koji je izrazio zadovoljstvo što je u okviru manifestacije posvećene velikanu Muzaferiji predstavljen rad velikog slikara kakav je bio Selmanović.

Podsjetio je na njegovu skromnost i mudrost naglašavajući njegov veliki talenat i ljubav prema slikarstvu i umjetnosti uopće.

"Znao je slikati po cijeli dan, sjedio je na suncu i slikao, iako je bio osjetljive kože. Kada se tome preda nije znao prestati", prisjetio se Rizvanbegović.

Naglasio je važnost podsjećanja na rad svog prijatelja koji je bio samozatajan ističući da njegov rad nije poznat široj publici.

Izložbu i manifestaciju je otvorila općinska načelnica Amra Babić koja je kazala da Visoko ima jaku ekipu koja kulturni život u svom gradu drži na visokom nivou. Rekla je da je manifestacija ''Dani Zaima Muzaferije'' jedan od velikih kulturnih događaja koja je iz godine u godinu sve veća.

U početku, istakla je, manifestacija je obilježavana kroz teatarske predstave, a sada u Visoko dolaze djela vrlo velike vrijednosti.

"Privilegija je da u ovome uživamo", navela je načelnica Babić te najavila da će Općina i u budućnosti podržavati ''Dane Zaima Muzaferije''.

Predsjednik Udruženja ''ARS tragovi'', koje organizira ''Dane Zaima Muzaferije'', Rasim Kadić također je izrazio zadovoljstvo da je izložba Selmanovića otvorila tradicionalnu manifestaciju.

Podsjetio je da je prošlogodišnje Dane otvorila izložba velikana Gabrijela Jurkića, a ove godine, rekao je, u Zavičajnom muzeju ponovo je postavljena velika izložba, velikog slikara, Behaudina Selmanovića.

Zahvalio je generalnom sponzoru 13. manifestacije Sarajevskoj pivari d.d.

Marketing menadžer te kompanije Adnan Kamber istakao je da je čast što su ponovo sponzor ove vrlo značajne manifestacije. Naveo je da smatraju da je dužnost, kao domaće kompanije, da u skladu s mogućnostima podrže svaki projekt kojem je cilj promocija bh. naslijeđa, kulture i BiH općenito.

"Tokom prošle godine podržali smo više od 250 različitih kulturnih i sportskih događaja te društveno odgovornih projekata. Samo neki od projekata i institucija koje smo podržali ove godine iz oblasti kulture su: Sarajevo Film Festival, Narodno pozorište Sarajevo, MESS, SARTR, Umjetnička galerija BiH i mnogi drugi. Izuzetno nam je važno da dajemo doprinos zajednici i kvaliteti života bh. građana, i nastavit ćemo podržavati ovakve i slične projekte", poručio je Kamber.

Nakon otvaranja izložbe, drugog dana, u četvrtak će biti igrana predstava ''U Zvorniku ja sam ostavio srce svoje'' Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, s Emirom Hadžihafizbegovićem u glavnoj ulozi, a po tekstu Abdulaha Sidrana.

U petak, treći dan manifestacije, bit će otvorena još jedna izložba, retrospektivna, visočke Galerije ''Likum'' u povodu 40 godina od osnivanja.

Manifestaciju će u subotu zatvoriti crtani film za djecu šest osnovnih škola s područja općine Visoko i premijerna predstava ''Ćelava pjevačica'' teatra ''Total'' iz Visokog kojeg je Muzaferija osnovao 1954. godine.

Zaim Muzaferija rođen je 9. marta 1927. godine u Visokom gdje je i umro u 76 godini života. Bio je bh. filmski, televizijski i pozorišni glumac, a radio je i kao profesor njemačkog i francuskog jezika.

U njegovom rodnom gradu, od 2003. godine održava se manifestacija "Dani Zaima Muzaferije" u okviru koje se održavaju promocije kataloga, razne izložbe, pozorišne predstave, kao i okrugli stolovi te premijere.