Skup učesnika karnevala
0

Otvaranje Sarajevske zime u znaku kreativnosti

Sarajevo-x.com
Susret učesnika karnevala koji će se 7. februara od 16 do 18 sati održati u čast početka 27. Međunarodnog festivala Sarajevo Sarajevska zima 2011. pod motom Umjetnost ljubavi, u prostoru od At Mejdana preko Baščaršije, Morića Hana, Ferhadijinom ulicom, ispred Katedrale i Markala, Vječne vatre, Titovom ulicom, ispred velikog gradskog parka do Skenderije i Narodnog pozorišta, održan je danas u Katoličkom školskom centru.

Današnjem sastanku prisustvovali su: Gimnazija Obala, Prva bošnjačka gimnazija,srednja muzička škola, OŠ Silvije Strahimir Kranjčević, OŠ Aleksa Šantić, OŠ Osman Nakaš, Mješovita srednja poljoprivredno veterinarska i prehrambena škola, Prva gimnazija, Ugostiteljsko-turistička škola, Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju, Medicinska škola Jezero, i KUD Proleter i Gajret.

Među učesnicima karnevala bit će građani koji su izrazili želju da budu dio ove sarajevske zimske čarolije, učenici, studenti i profesori obrazovnih instistucija, KUD-ova i umjetnici iz BIH i svijeta. Karneval je podržalo Ministarstvo obrazovanja Sarajevo.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić i članovi kreativnog tima za otvaranje Festivala režiser Nedžad Begović i scenograf Marijela Margeta na današnjem sastanku sa predstavnicima ovih institucija izložili su ideju i pojedinosti u vezi sa ceremonijom svečanog otvaranja koja je zamišljena kao karneval.

Direktor festivala je izjavio da će promenada biti svojevrsni karneval u kojem će učestvovati stvaraoci i umjetnička društva, ulični plesači, majstori vatre, svjetla i pokreta iz zemlje i svijeta, Drum orkestar Sarajevo, čudesni kulinari koji će slaviti umjetnost i život i povezivati svijet kroz ulični teatar.

"Kreativni dio otvaranja ceremonije festivala će biti prilagođen učesnicima i samim tim će oni imati priliku da iskažu svu svoju kreativnost", kazala je scenograf Marijela Margeta.

Režiser Nedžad Begović kazao je kako je glavni cilj karnevala da svaki učesnik bude veselo, nasmijan, šaren, sa malom dozom lucidnosti, kako i dolikuje karnevalu.

Direktor Spahić je ovom prilikom predstavio i program festivala.