Kultura
0

Otvaranje Motovun film festivala

FENA
Motovun film festival (MFF), najveća hrvatska manifestacija nezavisnog i autorskog filma, počinje 28. jula u tom istarskom gradiću, a u jubilarnom, desetom izdanju, predstavit će do 1. augusta ukupno stotinjak filmova iz regiona i svijeta, od kojih oko 30 u glavnom programu, uz omaž ruskoj kinematografiji i gostovanje buntovnog britanskog reditelja Kena Rasela (Rusell).

Njemu će biti uručena nova nagrada “The Motovun Maverick”, namenjena autorima koji su zadužili filmsku istoriju kršenjem tabua, izvrtanjem ustaljenih normi i proširivanjem granica filmskog izraza.

Prema urednoj statistici organizatora MFF-a, samo jedan film režirala je žena, jedan će imati svjetsku premijeru, jedan je snimljen u jednom kadru, a jedan traje čak devet sati.

Od 29 filmova u glavnom programu, od kojih su neki prikazani i na proteklom 15. Palićkom festivalu evropskog filma, sedam će biti prikazano van konkurencije iz raznih razloga, uključujući debitantski film Uroša Stojanovića “Čarlston za Ognjenku”, srpsku verziju holivudskog blokbastera koja još nije prikazana u takmičarskom programu nekog festivala u Srbiji i šire, te novi film Gorana Markovića “Turneja”, koprodukciju Srbije, BiH i Hrvatske o glumcima koji za vrijeme rata kreću u potragu za zaradom.

U okviru MFF-a, bit će predstavljena i reprezentativna izložba savremene hrvatske umjetnosti “U drugom filmu”, koja obuhvata radove iz privatne zbirke “Filip Trade”, a trebalo bi da odgovori na pitanje šta se u proteklih deset godina, koliko postoji MFF, događalo u likovnim umetnostima.

Odgovor na to pitanje dat će umjetnici koji su, prema navodima organizatora MFF-a, svojevrsni predložak za neku buduću antologiju.

Među njima su Lovro Artuković, Ivan Fijolić, Ivana Franke, Tina Gverović, Vlatka Horvat, David Maljković, Ines Matijević, Marko Tadić, Slaven Tolj, Zlatan Vehabović, Silvio Vujičić, Vlasta Žanić…

Vezani članci