Jedinstven festival
10

Otvaranje Juventafesta 13. septembra mjuziklom "San ljetnje noći"

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest bit će svečano otvoren 13. septembra u Narodnom pozorištu Sarajevo mjuziklom "San ljetnje noći" mariborske Druge gimnazije.

Direktorica Festivala Jasna Diklić i direktorica festivalskog programa Asja Krsmanović, danas su na konferenciji za medije predstavili program 6. Juventafesta koji će ugostiti više od 150 mladih teatarskih stvaralaca iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Češke.

"Juventafest je jedinstven po svom konceptu. Svi učesnici su svih pet dana Festivala u Sarajevu, prate program, pohađaju razne radionice, druže se, sklapaju prijateljstva i ništa im nije važnije od umjetnosti i kreativnosti", istakla je Diklić.

Ljubitelji teatra i sarajevska publika će moći uživati u pet vrhunskih predstava mladih ljudi, poput predstave "San ljetne noći" Williama Shakespearea, reditelja Matjaža Latina iz Druge gimnazije Maribor (Slovenija), a koju će izvesti 50 umjetnika srednjoškolaca.

Bit će upriličene i predstave "Low fat life" Viliama Klimačera, u režiji i dramatizaciji Oksane Kaplanove i Kefir Sect iz Češke, "Sun city" redateljice Jadranke Korda Kušin iz Zagrebačkog kazališta mladih, "Talas" reditelja Predraga Stojmenovića iz Omladinskog pozorišta Dadov iz Srbije, "Kontrolni" autorice Milene Depolo, u režiji Nikoline Friganović iz Gradskog pozorišta Jazavac iz BiH.

Juventu će 17. septembra zatvoriti gostujući glumci teatra "Gimnazijalac" iz Srbije s predstavom "Sve je u redu", nakon čega će stručni žiri, koji čine Emina Minka Muftić, Slađana Zrnić i Igor Pavlović, proglasiti dobitnika Grand Prixa za najbolju predstavu te dodijeliti Specijalnu nagradu.

Festival nudi kvalitetan kulturni sadržaj mladoj publici i prilika je učenicima, nastavnicima, profesorima da kroz radionice nadograde znanje o dramskoj i scenskoj pedagogiji i umjetnosti.

Vizualni identitet Juventafesta "Mi smo Juventa", autorski je rad Ismara Žalice, studenta Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu i obuhvata energiju petodnevnog Juventafesta - snagu mladih.

Juventafest nudi najbolji pregled srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva u regiji te istovremeno doprinosi stvaranju nove teatarske publike i to je jedan od razloga zbog kojeg su se organizatori i Udruženje "Medija-Art" potrudili da osiguraju besplatan ulaz za sve festivalske predstave.

U Galeriji Akademije likovnih umjetnosti bit će upriličena i izložba prijedloga plakata studenata.