Mediacentar
0

Otvaranje izložbe "World Press Photo 09"

FENA
Foto: Damir Šagolj
Foto: Damir Šagolj
U Umjetničkoj galeriji BiH će danas biti svečano otvorena najprestižnija izložba novinarskih fotografija "World Press Photo 09."

Izložbu će otvoriti prvi sekretar i ataše za kulturu Ambasade Kraljevine Holandije Erik Iitver, izvršna direktorica Mediacentra Sarajevo Ines Bamburač, te predstavnica organizacije "World Press Photo" Femke Van Der Valk.

Izložba će prikazati oko 200 pobjedničkih fotografija iz 10 tematskih oblasti natjecanja - od portreta, sporta, prirode, do fotografija koje su predstavile najznačajnije svjetske događaje tokom protekle godine.

Ove godine "World Press Photo" je primio najveći broj fotografija - više od 90.000 prijavljenih fotografija od 5.508 autora. Pobijedila je fotografija Anthonv Suaua, objavljena u magazinu Time.

"World Press Photo" je nezavisna, neprofitna organizacija koja od 1955. godine daje međunarodnu podršku profesionalnim fotoreporterima i radi na promociji njihovog rada i slobodne razmjene informacija.

Svake godine organizira se najveće i najprestižnije takmičenje fotoreportera, a od nagrađenih fotografija se formira putujuća izložba, čiju postavku godišnje vidi više od dva miliona ljudi u više od pedeset zemalja.

Ovogodišnja izložba posjetila je i Split i Beograd, a u Sarajevu će biti otvorena do 17. juna u Umjetničkoj galeriji BiH.