Umjetnička galerija BiH
0

Otvaranje izložbe "Sarajevo service" Mladena Miljanovića

FENA
Umjetnička galerija BiH
Umjetnička galerija BiH
Izložba "Sarajevo Service" autora Mladena Miljanovića otvara se danas u 20 sati u Umjetničkoj galeriji BiH.

Na izložbi će biti predstavljena selekcija radova koja je prethodno izložena na samostalnoj izložbi "Museum Service", održanoj od 23. juna do 12. septembra u Muzeju moderne umjetnosti (MUMOK) u Beču, a koja je osvojila Henkelovu nagradu za mlade umjetnike "Henkel Art.Award 2009."

Uz postavku, koja će trajati do 13. novembra, uporedo će se odvijati petodnevni (od 23. do 28. oktobra) performans "Taxi do Galerije". U okviru performansa umjetnik će svim zainteresiranim posjetiocima pružiti besplatan prijevoz do Umjetničke galerije BiH.

Posjetioce izložbe očekuju radovi vezani za automobil "zastava 101", u narodu poznatijem kao "stojadin", koji je obilježio jednu eru bivše Jugoslavije.

Autor izložbe Mladen Miljanović je kazao na današnjoj konferenciji za medije da je "Sarajevo Service" jedan od bitnijih radova na izložbi jer otvara mogućnost direktnog djelovanja i interakcije s publikom.

"Taj performans, koji uključuje prijevoz publike 'stojadinom' do Umjetničke galerije BiH, uvodi posmatrača da osjeti i doživi vožnju automobilom koji je predmet izložbe", objasnio je Miljanović.

U okviru manifestacije sutra u 12 sati bit će prikazan dokumentarni film o pripremama za izložbu u MUMOK-u, autora Ernesta Zavile, u produkciji RTRS-a. Film problamatizira poziciju bh. umjetnika koji žive, rade i stvaraju u zemlji s brojnim nametnutim ograničenjima.

Mladen Miljanović je rođen u Zenici 1981. godine. Jedan je od najmlađih predstavnika "ratne generacije" bh. umjetnika koji svoj umjetnički rad temelji na vlasitim iskustvima iz rata i poslijeratnom periodu provedenom u BiH.