{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvaranje izložbe "Ruža - skriveni simbol u BiH"

F
23.9.2009. u 12:30
0
0
Otvaranje izložbe "Ruža - skriveni simbol u BiH"
0
Otvaranje izložbe "Ruža - skriveni simbol u BiH"
"Ruža - skriveni simbol u Bosni i Hercegovini" naziv je izložbe s potpisom hortikulturiste i kustosice Zemaljskog muzeja BiH Berine Bečić koja će biti otvorena u ponedjeljak, 28. septembra, u toj naučnoj instituciji.
Kako je istaknula danas za Fenu autorica izložbe Berina Bečić, ta postavka ima za cilj da predstavi povijest i ljepotu ruže na bh. prostorima od prahistorije do savremenog doba.

Ta će biljka, po mnogima kraljica cvijeća, biti predstavljena kao simbol na arheološkim artefaktima, ali i kao divlja vrsta iz kolekcije Herbarijuma Zemaljskog muzeja BiH, uspostavljenog još 1890. godine.

Bečić navodi da će izložbom biti osvijetljeno deset herbariziranih vrsta divljih ruža - specifičnih, rijetkih i autentičnih za bh. prostore koje kao takve predstavljaju vrijedno blago prirode i povijesti BiH.

Takve divlje ruže, pojašnjava ona dalje, predstavljaju genofond, odnosno iskonski i prirodni izvor na osnovu kojeg je čovjek kasnije, u težnji za savršenstvom, laboratorijski dobio najveći broj sorti i kultivara ruža.

Izložba će biti otvorena u 20.00 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: